“Enkaz altında kalan bir ülke!’’


Tarih: 16 Ağustos 2023 Çarşamba 13:36

İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, Marmara ve Kahramanmaraş merkezli depremlere dikkat çekerek basın açıklaması yayınladı.

Tarihimizin en yıkıcı depremlerinden olan 17 Ağustos Marmara Depreminin üzerinden 24 yıl, 6 Şubat Depremlerinin üzerindense 6 ay geçtiğini hatırlatan İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi üyeleri yayınladıkları basın açıklamasında, “Söz konusu depremlerin, coğrafyamızın gördüğü en büyük depremlerden olduğuna hiç kuşku yok’’ diyerek depremleri en az hasarla ya da hasarsız bir şekilde nasıl atlatabileceğimizi sıraladı. 

DEPREMİN SEBEPLERİ VE RİSKLERİ


Yayınlanan açıklamada; 7 Ağustos 1999 Marmara Depremi ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri sonrası alınması gereken önlemler ve değişiklikler vurgulandı. Depremlerin büyük hasarlara yol açılmasındaki sebepleri ve risklerin azaltılması için atılması gereken adımlar anlatıldı.
Depremlerin neden olduğu hasarların büyük bir kısmının imalat kusurlarından kaynaklandığı ve deprem risklerinin azaltılmasının önemi üzerinde durularak yapı denetim sistemi, şantiye şefliği, mühendislik yetkinliği ve imar düzenlemeleri konuları da ele alındı.

Yapılan açıklamalar arasında, depremlere karşı toplumsal farkındalığın artırılması, yasal düzenlemelerin yapılması, nitelikli mühendislik hizmetlerinin sağlanması ve etik değerlerin önemsenmesinin gerekliliği belirtildi. Bunun yanı sıra imar planlarının doğru bir şekilde oluşturulması, yapı denetim sisteminin gözden geçirilmesi ve yapıların inşa aşamasındaki detayların dikkatle ele alınmasının önemi vurgulandı.

“BAHANEDEN ÖTE BİR ANLAM İFADE ETMEMEKTEDİR”


Açıklamanın devamında, “Tarihimizin en yıkıcı depremlerinden olan 17 Ağustos Marmara Depreminin üzerinden 24 yıl, 6 Şubat Depremlerinin üzerindense 6 ay geçti. Söz konusu depremlerin, coğrafyamızın gördüğü en büyük depremlerden olduğuna hiç kuşku yok. Ancak ortaya çıkan can ve mal kayıplarının nedeni olarak depremlerin büyüklüklerine vurgu yapılması, şimdiye kadar çoktan alınması gereken önlemleri almayan, bilime ve mühendisliğe kulaklarını tıkayan anlayışın sığındığı bahaneden öte bir anlam ifade etmemektedir” ifadelerine yer verildi.

Depremlerden en az hasarla ya da hasarsız bir şekilde atlatılabilmesi için şu maddelere sıralandı;
-Depremlerden korunmanın yolu riskleri azaltmaktan geçmektedir
-Yeni riskli yapı oluşmaması için yapı denetim sisteminin değişmesi gerekir
-Yapıların inşa aşamasındaki mühendislik hizmetleri hayati önemdedir
-Yetkin mühendislik şarttır
SONUÇ
1- Özellikle son 20 yıl içerisinde başta depremler olmak üzere tüm afetlere yönelik politikaların ve atılması gereken adımların tüm boyutlarıyla neler olması gerektiği konularında, başta kamu kurumları ve karar organları olmak üzere hemen her kurum tarafından raporlar, planlar hazırlanmış ve kararlar üretilmiştir. Ancak son depremler sonuçları itibarıyla göstermektedir ki, alınan kararlar ve yapılan çalışmalar büyük oranda palyatif kalmış durumdadır. Dolayısıyla öncelikle sağlam, kararlı ve istikrarlı bir siyasi irade ile kamunun ihtiyaç ve menfaatlarını gözeten, meselelere bütüncül ve bilimsel bakabilen politik bir anlayışa ihtiyaç vardır.   
2- Afetlere hazırlık çalışmaları kaynak ve zaman gerektiren uzun soluklu çalışmalardır. Yani siyasi kadroların ihtiyaç duyduğu ve kendi dönemlerinde yapıp bitirebilecekleri gösterişli yapılar/faaliyetler olma özelliğine sahip değildir. Dolayısıyla gerek merkezi, gerekse yerel yöneticilerin esnetip gevşetemeyeceği yasal düzenlemeler yapılmalı, kaynakların doğru ve yerinde kullanımı için önlemler alınmalı, aksine davranışların hukuki ve cezai yaptırımları olmalıdır. 
3- Rant odaklı imar düzeni ile yapılaşmada kuralsızlığın ve cezasızlığın hakim olması kaçak yapılaşmanın önünü açmakta bunun sonucunda da imar afları zorunlu hale gelmektedir. Unutulmamalıdır ki, yozlaşma kültürü büyükten başlayıp küçüğe doğru yayılmaktadır. Sermaye gruplarının, “güçlü” kesimlerin inşaatlarına göz yumup tam tersine özel düzenlemelerle hukukileştirmeye çalışılmak toplumun geneline emsal teşkil etmektedir. İmarda kural kuraldır. Merkezi ya da yerel siyasi/iktisadi aktörlerin çıkarlarına göre delinmemelidir.
4- İmar planları doğayı ve toplumsal yaşamı etkileyen, şekillendiren bütüncül planlardır. Afet risk haritaları, mikro bölgeleme çalışmaları, büyüme projeksiyonları, ulaşım ve altyapı planları gibi alt çalışmalar, bilimsel ve teknik içerikli, çok yönlü, çok bileşenli çalışmalardır. Bu kriterlere göre hazırlanmayan veya özel uygulamalarla sürekli delinen/değiştirilen planlar, sağlıklı yapılaşmanın önceli olan sağlıklı kentleşmeyi olumsuz etkilemektedir. İmar planlarının sağlıklı bir şekilde oluşturulması ve sürdürülmesi nitelikli katılımcılıkla mümkündür. 
İster yeni alanlar üzerinde yapılan çalışmalar, ister mevcut planlar üzerindeki tadilatlar olsun her türlü imar çalışması şeffaf, katılımcı ve tekniğine uygun olmak zorundadır.
Tarımsal ve riskli alanların yapılaşmaya açılması sınırlandırılmalı, sorunlu, zayıf zeminlerde yüksek katlı konut ve benzeri yapılar için yapı izni verilmemelidir. İstisnai durumlarda kural ve kriterler titizlikle belirlenmeli ve denetlenmelidir.
Özellikle çok katlı konut yapılarında yapısal düzensizlik yaratan uygulamalara son verilmelidir.
5- Sağlıklı yapılaşma, nitelikli bilimsel/teknik kurallar, nitelikli eğitim, nitelikli mesleki hizmetler, nitelikli müteahhitlik ve nitelikli kamusal denetim ile mümkündür.



Haberle ilgili daha fazlası: #inşaat mühendisleri odası mersin odası  # kahramanmaraş merkezli depremler  # depremlerin sebep ve sonuçları

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
  GÜNCEL
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 
 
 


 
 

 
Android Uygulaması iOS Uygulaması
 
 

www.herkesinhaberi.com | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersincemiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. herkesinhaberi.com İnternet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA