KİRALARDAKİ FAHİŞ FİYATLAR İSYAN ETTİRDİ


Tarih: 2 Haziran 2023 Cuma 17:17

Mersin’de yaşanan yoğun göç sonrası temel problemlerden birisi emlak sorunu oldu. Kiralama, alım satım işleri kiracıyı da ev sahibini de zorlayan bir süreç haline dönüştü.

Seren SABUNCU /  Rabia ARSLAN

Mersin önceden konut fiyatları başta olmak üzere Türkiye’nin en ucuz şehirlerinden biri olmasına rağmen şu an geldiğimiz durumda her anlamda zam aldı ve hayat pahalılaştı. Son olarak yaşanan deprem felaketi sonrası ise afet illeri dışında en çok etkilenen il oldu. Farklı kaynaklara göre 350 binin üzerinde depremzede vatandaş Mersin’e göç etti. Mersin piyasasında hareketlilik göçlerin ilk istasyonu olan konutlarda başladı. İmece Gazetesi olarak emlakçılar, kiracılar ve ev sahipleri olmak üzere her pencereden görüş aldık.

“BİR DE KENDİMİZİN YARATTIĞI ENFLASYON VAR”

Ev kiralarının artışı ile ilgili konuşan Emlakçı Murat Alçı: "Barınma problemi Suriyelilerden başladı daha sonra Ruslar’ın Mersin’e gelmesiyle devam etti. Yani problem göçten kaynaklandı. Üzerine deprem gelince işler iyice karıştı. Bizde bir enflasyon var ama birde kendimizin yarattığı enflasyon var. Kişiler duydukları fiyatların üzerine koyarak daha yüksek bir fiyat belirliyor. 5 bin TL’lik daireler şu an 10-15 bine kadar çıkmış durumda" dedi.

"EV ALMAK İNSANLAR İÇİN HAYAL OLDU"

Emlak piyasasının alım satım kiralaması hakkında da konuşan Alçı, "Depremden sonra emlak piyasası öldü diyebilirim. Satışları zaten zor yapıyorduk, faizlerden sonra ev almak insanlar için hayal oldu. Kiralar da böyle olunca iş yapamıyoruz.  Düzenleme gelecek diyorlar şimdi ama ne kadar düzenleme gelirse gelsin fiyatların bir anda düşmesi mümkün değil.  Boş dairelerde belki olabilir ama mevcut kiralı olanlarda üzerine koyarak devam edecek" ifadelerini kullandı.

 

“TALEP ÇOK ARZ YOK”

Emlak piyasası hakkında konuşan bir diğer emlakçı Ahmet Yaman,  "Mersin’de dışarıdan aşırı bir göç var. Suriyeliler Ukraynalılar depremzede vatandaşların gelmesiyle birlikte emlak piyasası belini doğrulatmadı. Ciddi anlamda Mersin’de arz sorunu var. Talep çok arz yok. Kiralarda inanılmaz bir artış var. Ama bu işin birde vicdani boyutu olmalı 2-3 bin liralık bir yere 10-15 bin lira demek akıl karı değil. Mevcut kiracılarla olan problemleri söylemiyorum bile. Ev sahibi diyor kiracı çıksa ben daha fazlasına veririm. Bu düşünce zaten problemleri beraberinde getiriyor. Şimdi devlet düzenleme getireceğini söylüyor. Ama ne düzenleme gelirse gelsin mevcut fiyatlar sabit kalır ama düşmez" diye konuştu.

 

"VATANDAŞ DEĞIL DEVLET ÇÖZECEK"

Emlakçı Yaman, “Bunu vatandaş değil devlet çözecek. Bu makro ekonomik bir sorun. Zemini devlet hazırlayacak. İmkan dahilinde ve uygun bir zeminde alınan göçlerin giderilmesi lazım. Mesela bir çoğunun uluslararası hukuktan doğan hakları var. Gönüllü olarak gönderilmesi gerekiyor” dedi.

 

“BİZ GELDİK GİDİYORUZ AMA ARKADAN GELENLER HİÇ BİR GÜN GÖRMEYECEKLER”

Mersin’de kiracı olan Nejla B., “Bir kira değil ki her şey başını almış gidiyor. Yakın bir tanıdığım var 4 bine oturuyordu 10 bin TL yaptı ev sahibi bu insanlığa sığar mı yani. Burada ne ucuz biliyor musun? İnsan ucuz. O  onu vuruyor, bu bunu vuruyor, bir kapıdan giriyor bir kapıdan çıkıyor. Olan olmayana yedirmiyor. Hayat pahalılığı, şartlar gerçekten zor. Biz geldik gidiyoruz ama arkadan gelenler hiç bir gün görmeyecekler. Devlet bir çözüm bulacak ama kimse dinlemiyor yasal zeminde yaptırımı var ama geçerli mi caydırıcı mı derseniz bana göre hayır.  Herkes kafasına göre fiyat biçiyor.  Mevcut kiracıları çıkarıp fiyat arttırıyorlar” ifadelerini kullandı.



Haberle ilgili daha fazlası: #mersin  #haber  #gündem  #emlakpiyasası  #kiralıkev  #satılıkev

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
  GÜNCEL
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 
 
 


 
 

 
Android Uygulaması iOS Uygulaması
 
 

www.herkesinhaberi.com | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersincemiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. herkesinhaberi.com İnternet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA