Sivil Toplum Örgütleri ‘Değişim’ yolunda


Tarih: 31 Mayıs 2023 Çarşamba 15:44

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) ’’Değişimin Gücünü Konuşuyoruz’’ Buluşmaları için Mersin’deydi. Buluşmalar, sivil toplum örgütlerinin daha iyi bir hayat için mücadele ederken, değişen dünyada yollarını nasıl bulabileceklerini konuşmayı amaçlıyor.

AYSUN KOÇ AYDOĞAN

Merkezi Ankara’da olan Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) “Değişimin Gücünü Konuşuyoruz” buluşmalarıyla Türkiye’deki 25 ilde toplantılar düzenliyor. İlki İzmir’de yapılan toplantının Mersin’deki adresi Kültürhane’ydi. Sivil Toplum Kapasite Güçlendirme Merkezi Projesi kapsamında gerçekleşen buluşmalara sivil alandan çeşitli aktörler, yerel yönetimlerin ve kamu kuruluşlarının temsilcileri ve buluşmaya katılmak isteyenler kişiler başvuruyor. Avrupa Birliği tarafından desteklenen proje kapsamındaki illerde kişiler ve kurum temsilcileri krizlere hazırlıklı olabilmek için neler yapabileceklerini konuşarak, dayanışmanın ve krizlerle mücadelenin farklı yollarını birlikte ele almaya çalışıyor.

 

Mersin’de gerçekleşen buluşmaya 12 sivil toplum örgütü ve kurum temsilcisi katıldı. Katılımcılar afet öncesinde, sırasında ve sonrasında yaptıkları çalışmaları ve yaşananları değerlendirdiler. Grup çalışmalarında sivil toplum örgütlerinin, kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin yaşadıkları eksikleri tespit ettiler aynı zamanda içinde bulundukları fırsatları, olumlu ve olumsuz yönleri değerlendirdikleri bir çalışma yürüttüler. Katılımcılar birlikte düşünerek çözüm üretmeye yönelik örgütlenme ve eylem planları hakkında farklı bakış açıları geliştirdiler. Ayrıca STGM’nin yaptığı çalışmalar ve destekler ile ilgili de bilgiler aldılar. 

 

STGM Sivil Toplum Kapasite Güçlendirme Merkezi Proje koordinatörü Mert Altıntaş ile Mersin Buluşması hakkında konuştuk…

STGM neden yollarda? Proje kaç ilde yürütülecek?

STGM bir dizi faaliyetle, sivil toplum örgütlerinin ‘değişim’ konusunda konuşabilecekleri bir zemin yaratmak için yola düştü. Çünkü sivil alan zaten değişim için çalışan tarafların, örgütlerin biraraya geldiği bir alan. ‘Değişim’ sivil toplum için en temel kavram. Değişimi nasıl yaratabiliriz? Hem kendimizi nasıl değiştirebiliriz-değişerek nasıl güçlenebiliriz hem de  değiştirmek için nasıl güçlenebiliriz? Sivil Toplum Örgütleri ile bu konuları konuşmak istiyoruz. En son yaşadığımız deprem felaketiyle beraber bir ortak tema olarak bunun üstünden hareket edip afet durumlarını önleme, afete hazırlık, afete müdahale gibi konularda sivil toplum örgütlerinin güçlenmesi için ne gibi değişime ihtiyaç var ve süreçleri değiştirmek için nasıl güçlenmeye ihtiyaçları var bunları birlikte konuşmak için dolaşıyoruz. Bu buluşmalar 25 ilde gerçekleşecek.

Mersin’in bu güzergahtaki anlamı ya da önemi nedir?

Mersin özellikle deprem afetinden fiziksel olarak değil ama sonrasındaki nüfus hareketliliğinden en çok etkilenen illerden bir tanesi. Neredeyse orta büyüklükteki bir il nüfusu kadar hareketlilik oldu Mersin’e. Bu kadar büyük bir hareketliliğin elbette sosyal ekonomik ve hepsi de sivil alanı ilgilendiren pek çok dinamik bağlamında etkileri var. Dolayısıyla Mersin gibi bir şehirde bunların etkilerini görmek sivil toplum örgütlerinin bunlarla nasıl başettiğini, olup bitenlere nasıl müdahale ettiğini, nasıl çalışmalar gerçekleştirdiğini görmek önemliydi. Bu yeni ortaya çıkan dinamikle beraber kendilerindeki eksiklikleri nasıl tespit ettiler? Ne gibi güçlenme ihtiyaçları ortaya çıktı, hangi yönde değişmeye ihtiyaç duyuyorlar veya mevcut mekanizmalarda ne gibi aksaklıklar gördüler? Dolayısıyla neleri değiştirmeye ihtiyaç duyuyorlar? Bunları birlikte konuşabileceğimiz en isabetli illerden biri Mersin. 

Bugünkü toplantının size göre nasıl bir sonucu ya da göstergesi vardı?
Bugün oldukça canlı bir tartışma gerçekleşti. Katılım çeşitliliği açısından güzeldi. Kadın örgütleri, çocuk ve çevre örgütleri ile belediye ve kent konseyi gibi farklı gruplardan temsilciler buradaydı. O açıdan çok sevindirici, tatmin edici, dolu bir içerikle konuşma şansımız oldu. Mersin’in bu kadar ciddi bir nüfus hareketliliği ile karşı karşıya kalmasına rağmen aslında mevcut toplumsal dinamiklerin dengesini koruyabilmiş olması aslında bugünkü toplantıda en çok altı çizilen noktalardan biriydi. Yani benzer nüfus hareketlerine maruz kalıp bunu aslında çok da sağlıklı yönetemeyen ya da toplumsal yapı içinde bunu sağlıklı sindiremeyen yerler var. 

‘Sağlıklı’ kelimesini biraz daha açabilir miyiz? Bir kentin bu anlamda sağlıklı olması nedir?
Mersin depremin ardından gelen gruplarla iletişim, onlara karşı yaklaşım, gelenlerin geçici veya kalıcı olmaları durumunda ilin desteklerinden faydalanmaları gibi konularda iyi bir zemin sunmuş, iyi bir sınav vermiş gibi görünüyor.

 

 

 

Değişimin Gücü Buluşmaları

“Değişimin Gücünü Konuşuyoruz” buluşmaları yaşanan kriz durumlarında Sivil Toplum Kuruluşlarının nasıl mücadele edebileceğini birlikte düşünmeyi amaçlıyor. Değişimin Gücü Buluşmaları ''neden/nasıl değişmeliyiz?, neyi/neden/nasıl değiştirmeliyiz?'' gibi sorular üzerinden “değişimi'' konuşmak ve katılanların bu sorulara birlikte yanıt aradığı bir dizi buluşma olarak gerçekleşiyor. Daha iyi bir dünya kurmak için mücadele ederken, Değişimin Gücü Buluşmaları’nda değişimin tekrarlanan döngüsüne bütünsel bir bakışla bakılıyor ve değişim süreçlerini yönetebilmek için organizasyonel yetkinliğin nasıl arttırılacağı konuşuluyor. Daha örgütlü ve daha güçlü olabilmenin yolları aranıyor.



Haberle ilgili daha fazlası: #mersin  #haber  #siviltoplum  #gündem  #kültürsanat

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
  GÜNCEL
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 
 
 


 
 

 
Android Uygulaması iOS Uygulaması
 
 

www.herkesinhaberi.com | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersincemiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. herkesinhaberi.com İnternet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA