İtfaiye Mezunları: Yetkin Mezunlar Alınsın


Tarih: 28 Şubat 2023 Salı 16:29

Yaşanan afetler sonrası alanında yetkin kişilerin gerekli çalışma kurumlarına getirilmemesi konusu tartışılıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi itfaiye eri alım ilanında herhangi bir önlisans programından mezun olması şartı ile alım için ilan vermesi sonrası itfaiye mezunları duruma tepki gösterdi.

İtfaiye mezunlarının basın ve kamuoyuna paylaştığı metinde, “Bilindiği üzere son yıllarda ülkemiz; orman yangını, sel/su baskını, deprem vb. birçok afete maruz kalmıştır. Meydana gelen bu afetler; fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıpların meydana gelmesine sebebiyet vermiştir. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve ülkemizi derinden etkileyen depremler Cumhuriyet tarihinde görülmemiş can kayıplarının ve yaralanmaların yaşanmasına neden olmuştur. Meydana gelen bu can kayıplarının ve yaralanmaların sonraki süreçlerde; şehrimizde, ülkemizde, bölgemizde ve dünya genelinde meydana gelebilecek afetlerde minimum seviyede tutulabilmesinin en önemli etkenlerinden bir tanesi de arama kurtarma alanında çalışan personelin yetkinliğidir” ifadeleri kullanıldı.

İtfaiye Mezunları, “Ülkemiz açısından bakıldığında afet ve acil durumlarda arama-kurtarmada ve diğer insani çalışmalarda aktif bir şekilde görev alan birimlerden bir tanesi de yerel yönetimler bünyesindeki hizmet vermekte olan itfaiye teşkilatlarıdır. İtfaiye teşkilatları; yangın söndürme ve arama-kurtarma başta olmak üzere afet ve acil durumda aktif olarak görev yapmaktadır. Yükseköğretimde ‘’Sivil Savunma ve İtfaiyecilik’’ programı itfaiyecilik alanında yetkin insan kaynağı yetiştirmektedir. İlgili programdan mezun olanlar; yangınla mücadele, arama-kurtarma vb. birçok alanda teorik ve uygulamalı eğitimler almaktadır. Ayrıca uygulamalı yaz stajı yapmaktadır. Yerel Yönetimlere bağlı hizmet vermekte olan itfaiye teşkilatlarının kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları itfaiye personelinin nitelikleri, görevde yükselme ve mesleki eğitimleri, kıyafetleri, kullanacakları araç, teçhizat ve malzeme ile denetim usul ve esasları Belediye İtfaiye Yönetmeliği ile düzenlenmektedir. İlgili yönetmeliğin; 15. Maddesinde yerel yönetimlere bağlı itfaiye teşkilatlarında istihdam edilecek itfaiye eri kadrosuna başvurulara ilişkin sınava kabul ön şartları belirtilmektedir. İlgili maddede ‘En az lise veya dengi okul mezunu olmaları’ şartı yer almaktadır” dedi.

Önceki nitelik aramalarından örnekler veren itfaiye mezunları, “Daha önceki itfaiye eri alımında Ankara Büyükşehir Belediyesi, Adana Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir belediyeleri itfaiye eri alımlarında ön lisans ‘‘Sivil Savunma ve İtfaiyecilik’’ programı mezunu şartı aramış ve bu prosedür çerçevesinde alım yapmıştır. Altı çizilerek belirtilmeli ki bu durum alanında yetkin insanların istihdamını sağlamaya katkı sunmuştur” dedi.

Bu kapsamda Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye eri alımı için gerekli revizelerin yapılmasını talep eden itfaiye mezunları, “Mersin Büyükşehir Belediyesi ilana çıkmış olduğu itfaiye eri alımında alanında yetkin mezunları ikinci planda tutarak herhangi bir ön lisans programından mezun olmak şartı aramaktadır. Mevzuat açısından her ne kadar yasal olsa da itfaiyecilik alanında yetkin mezunların ikinci planda bırakılması hem eğitim-öğretim sürecine hem de afet ve acil durumlara müdahaleye olumsuzluklar yüklemektedir. İlgili süreci daha iyi anlatabilmek amacıyla örneklerle açıklamak yerinde olacaktır. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu bu ilana ön lisans programından mezun olmuş; Ağız ve diş sağlığı, ameliyathane hizmetleri, ambalaj tasarımı, avcılık ve yaban hayatı, bağcılık, çocuk gelişimi vb. yüzlerce programdan mezun olmuş herhangi bir kişinin başvuru yapmasında hiçbir engel mevcut değildir. Bu alanların herhangi birinden mezun olmuş birinin itfaiyecilik mesleğinde istihdam edilmesi yerel yönetimlerin hizmetlerinin aksamasına, aynı zamanda kaliteli bir hizmet almak isteyen vatandaşların hizmetlerden mahrum kalmasına sebebiyet verecektir. Yerel kaynakların sunmuş olduğu hizmetlerin etkinliğinin arttırılması ve hizmet alıcı konumdaki vatandaşların daha kaliteli bir hizmete sahip olması amacıyla ilgili ilanın revize edilerek ‘sivil Savunma ve İtfaiyecilik’’ ön lisans programından mezun olunması şartının konması uygun olacaktır. Bu hususta Cumhuriyet Halk Partisi yetkili organlarının ilgili ilanının revize edilmesi ve itfaiyecilik alanında mezunların istihdamına sağlanması hususunda katkı sunması beklenmektedir” ifadelerini kullandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
  GÜNCEL
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 
 
 


 
 

 
Android Uygulaması iOS Uygulaması
 
 

www.herkesinhaberi.com | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersincemiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. herkesinhaberi.com İnternet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA