image Cengiz  Çoşkun
BİR TÜRLÜ BİTMEYEN EMEKLİ ZAMLARI

Yazı Tarihi : 3.10.2023
 E-Mail :

 

 Emeklinin ne çilesi bitiyor,nede zam yarışmaları.Her kafadan bir ses geliyor.Ortada müthiş bir haber kirliliği var.Her gün televizyon kanallarında emekliye verilecek zamlarla ilgili tartışmalar yapılıyor.Öyle kallavi zam haberleri varki insanın dili tutuluyor.Bu kaynakları nereden alıyorlar,bu rakamların aslı astarı var mı bilen yok.Akşam yatıyoruz emekli maaş zamları,sabah kalkıyoruz emekli zam artışları.Ama içi bir türlü doldurulamayan bu haberler emekliler arasında zaman zaman heyecan yaratsa da bir süre sonra bu büyük bir hayal kırıklığına dönüşüyor.

     Peki gerçek olan ne?Temmuz ayında özellikle 7500 TL altında maaş alanlar yapılan bu artıştan yararlanamadı.Çünkü artışlar kök maaş üzerinden yapılmıştı.Daha önce bir seçim yatırımı olarak yapılan artışlar ne yazık ki 7500 TL’ye bağlandı,aradaki farkı hazine karşıladı.Ama bu artış seyyanen düşük maaş olan emeklilere bir refah payı olarak yapılınca daha sonraki zamlar hiç işe yaramıyor.Daha düşük prim yatıran emekliler ile daha yüksek prim yatıran emeklilerin maaşı eşitlendi.Zaten esas yanlış orada başladı.Ama o dönem henüz seçim sıcaklığı ile kimse buna aldırış etmedi.Hatta 7500 TL üzerinde maaş alanlara hiç artış olmaması bile emekliler arasında fazla tartışılmadı.

      Daha sonra Vedat Işıkhan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emekli artışı ile ilgili talimatları olduğunu,çalışmalara başladıklarını söyledi. Ekim ayı ile birlikte zamla ilgili meclise önerge verileceğini açıklayarak ilk kıvılcımı ateşledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Macaristan dönüşü gazetecilere” memura bu kadar zam verilirken emekliye verilmemesi kabul edilir bir şey değil”diye açıklama yaptı.Sanki kendi talimatı olmadan ülkede kuş uçabiliyor.Daha sonra Binali Yıldırım yine ekimde zam konusunda açıklamalar yaptı.Ardından Mehmet Şimşek aynı minvalde açıklama yaparak özellikle cumhurbaşkanının en düşük emeklilere iyileştirme yapılması için talimat verdiğini söyledi.

      Tüm bunlar kamuoyu önünde gerçekleşti. Şimdi söylenen tarih geldi.Meclis pazar günü yeni dönem faaliyete başladı.Ama artık bu zamların Ekim atında olmayacağı,yılbaşında olacağı anlaşıldı.Peki madem Ekim ayında olmayacaktı emeklilere bu kadar umut pompalamanın anlamı neydi?İnsanlar aç susuz iken bu yapılanlar emekliye zulüm değil mi?Yok bu zamları biraz öteleyip seçimlere yaklaşınca yapalım böylece bunu oya devşirelim deniliyorsa emeklinin bu kaybını nasıl telafi edeceksiniz?

      Emeklinin gururuyla oynamak kimsenin haddi değildir.Onlar ulefe istemiyor yıllarca ödediği primin hakkını istiyor.Yıllarca prim Ödemiş.Devlete her türlü desteğini esirgememiş.Bunun karşılığı bu mu olmalı? İktidar zaten bunlar bize oyunu veriyor,zam verseler vermesekte önemli değil diyorlarsa yanılıyorlar.Çünkü artık emeklinin dayanacak takati kalmamış.Seçim döneminde kasayı boşalttılar şimdi bütçede para yok diyorlar. Yani bütçede para olmamasının sorumlusu emekliler mi?

       Televizyon ekranlarında ne kadar sosyal güvenlik Uzmanı varsa her gün kesin zam haberleri veriyorlar.Tüm emekliler bunu izliyor.İktidardan bir tane zam oranı duymazken bu rakamları nereden alıyorlar anlamak mümkün değil.Arada bir cumhuriyetin 100.yılında bir defaya mahsus verilecek ikramiye gündeme geliyor yine iktidardan bu konuda bir açıklama yok.Yahu bu haberleri kim alıp allayıp,pullayarak halka sunuyor.Hemde kesin rakamlarla.Bu kadar bilgi kirliliğinde olan yine emekliye oluyor.Her gün umutsuzlukları artıyor.

      Elin Avrupa’sında emekliler rahat rahat yaşarken bizimkiler parklarda simit çaya talim ediyorlar.Ne bir eğlenceleri var,ne bir kere bile sinemaya gidebiliyorlar,bir lokanta da yemek yiyebiliyorlar.Hala iktidar şükür edin diyor.Zaten şükür ediyorlar.Bugün ülkede 16 milyon emekli var.Birleşseler iktidar bile olabilirler.Ama ne bir doğru dürüst sendikaları var nede sahip çıkanları.Emekliler tamamıyla kaderlerine terk edilmiş vaziyette.Bu ne zamana kadar böyle devam edebilir?Aradaki kayıplar ne zaman telafi edilecek.

        Sonuç olarak iktidarın bir an önce emekliye verilecek zamları netleştirip meclisten geçirmesi lazım.Artık meclis açılsın daha sonra yaparız bahaneleri de ortadan kalktı.Emeklinin yüzünü güldürecek yasal zemin hiç beklenmeden yerine getirilmeli.Bir nebzede olsa emeklinin yüzü gülmeli.Sırf bana oy veriyor diye düşünülmeden insanca yaşayabileceği bir zam verilmeli.Aksi taktirde emekli bunun cevabını sandıkta verir.


  YORUM YAZ
 
Adınız Soyadınız
 
Yorumunuz
 
 
  GÜNCEL
 
 
  GÜNCEL
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 
 


 
  SOSYAL MEDYA
 
  HAVA DURUMU
 

 
 


 
 

 
Android Uygulaması iOS Uygulaması
 
 

www.herkesinhaberi.com | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersincemiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. herkesinhaberi.com İnternet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA