Koca, "Okullaşma oranlarımız Türkiye ortalamasının üzerinde"


Tarih: 3 Şubat 2023 Cuma 12:43

İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca  okullaşma oranında Mersin’in iyi noktada olduğunu söyledi

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü 2022 yılı değerlendirme toplantısı, Vali Ali Hamza Pehlivan'ın katılımıyla Suphi Öner Öğretmenevinde gerçekleştirildi. Toplantıya, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, müdür yardımcıları ve ilçe milli eğitim müdürleri katıldı.

Okul öncesi eğitimde Türkiye ortalamasının üzerinde olduklarının altını çizen Koca, "3-5 yaşta Türkiye ortalaması yüzde 44 iken Mersin'imiz yüzde 54. 4-5 yaşta Türkiye ortalaması yüzde 55, Mersin yüzde 74. 5 yaşta da Türkiye ortalaması yüzde 81, Mersin yüzde 99. İlkokulda okullaşma oranımız Türkiye ortalaması yüzde 93, Mersin yüzde 99,98. Ortaokulda okullaşma oranı ise Türkiye ortalaması yüzde 89 iken, Mersin yüzde 99. Okullaşma oranlarımızın dışında ücretsiz yemek hizmetimiz de 6 Şubat itibariyle başlıyor. 13 ilçemizde 36 bin 375 öğrencimize ücretsiz yemek verilecek. Bu çerçevede okul öncesi öğrencilerimizin tamamı, pansiyonda bulunan öğrencilerimiz tamamı, taşıma merkezlerindeki öğrencilerimizi tamamı ücretsiz yemek hizmetinden faydalanacak. Ücretsiz kitapların da yine dağıtımını yaptık. İlimizde genelinde 2 milyon 365 bin 37 yardımcı kaynak ile 3 milyon 789 bin 90 ders kitabı dönem başında öğrencilerimize dağıttık" ifadelerini kullandı.

"112 okulumuzu doğalgazla buluşturduk"
Özellikle kırsalda kullanılmayan okulları köy yaşam merkezlerine dönüştüklerini belirten Koca, "110 köy okulumuz köy yaşam merkezlerine dönüştürüldü. Bu yıl 35 okulumuzu daha köy yaşam merkezlerine dönüştüreceğiz ve bu sayıyı 145'e çıkartacağız. 2022 yılında yatırım olarak 88 proje yürütülmüştür. 16 projemiz tamamlanırken, diğer projelerimiz devam ediyor. Gerçekten yatırımlar konusunda Mersin aslan payını alan illerin başında geliyor. Bakanımız ilk bakan olduğunda ziyaret ettiği ilk illerden biri Mersin'di. Bu yatırımların başlangıç hikayesini o gün attık. Onarım faaliyetlerinde de çok ciddi manada geçtiğimiz yıllara göre destek aldık. Onarımı yapılan okul sayımız 414. Özellikle doğalgaz dönüşüme önem veriyoruz. Geçen yıl 112 okulumuz doğalgazla buluştu. Çevre dostu okul çerçevesinde 15 okulumuzun çatısına güneş panelleri kurduk ve enerjilerini oradan karşılıyorlar. Özellikle Erdemli'nin kırsalında bulunan bir alanı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden tahsis ettik. O 50 dönümlük araziye güneş enerji panelleri kuracağız ve orada ürettiğimiz elektriği ilgili kuruma transfer edeceğiz. Onun karşılığında da okullarımızın enerji ihtiyacını ücretsiz karşılamış olacağız" dedi.

Ar-ge birimlerinin çok ciddi manada projeler ürettiğini ifade eden Koca, şöyle devam etti; "2020 yılında bu birimimizin ürettiği 7 proje Teknofest'e katıldı. 2021 yılında bu sayı 61'e yükselmiş. 2022 yılında ise 100 projemiz 15 farklı kategoride finale kaldı. 10 projemiz ise derece almıştır. Bu artış gerçekten çok iyi. Son yapılan Teknofest öncesi düzenlenen final yarışmalarına ise 41 bin 349 başvuru yaparak Türkiye'de en fazla başvuru yapan il olduk. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Başvurumuzun yüksek olmasından dolayı önümüzdeki yıllarda Teknofest'in Mersin'de yapılması teklif ettik. Kentimizde kütüphanesiz okul kalmamasıyla beraber, buraların kitaplarla doldurulması noktasında çalışma başlattık. Okullarımızda kitap okunması, kitap dostluğunu yaygınlaştırmak istiyoruz. Mesleki eğitim merkezleri de 33 meslek alanında, 181 dalda eğitim-öğretim faaliyeti yürütmektedir. İlimizde 7 mesleki eğitim merkezi bulunmakta olup, bu merkezlerde 22 bin 953 öğrencimiz eğitim almaktadır. Burada okuyan 9-10-11. sınıf öğrencilerine askeri ücretin yüzde 30'u, 12. sınıf öğrencilerine ise askeri ücretin yüzde 50'si kadar destek verilmektedir. Eğitimle ilgili kentimizde çalışmalarımızı durmadan sürdüreceğiz. Bu süreçte bizlere destek veren, katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Önümüzdeki hafta başlayacak ikinci dönem içinde bütün öğrenci ve öğretmenlerine güzel dersler diliyorum."



Haberle ilgili daha fazlası:

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
  GÜNCEL
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 
 
 


 
 

 
Android Uygulaması iOS Uygulaması
 
 

www.herkesinhaberi.com | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersincemiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. herkesinhaberi.com İnternet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA