CHP Gençlik ve Spor Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sevgi Kılıç, iktidarın gençlere yönelik politikalarını sert bir dille eleştirerek, gençlerin işsizlik, eğitim, sağlık ve yaşam koşullarındaki zorluklara dikkat çekti.
CHP Gençlik ve Spor Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sevgi Kılıç, iktidarın gençlere yönelik politikalarını sert bir şekilde eleştirdi. Kılıç, “Ülkenin geleceğini karanlığa hapsetmeye yemin etmiş bu iktidar, emekleri sınav sorularıyla çalınmış, mülakat zorbalığı ile dışlanmış, yoksullukla bunalıma sürüklenmiş, mutsuzluğa hapsedilmiş gençlerin hayatlarının daha fazla çalınmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi. Kılıç, Türkiye’deki gençlerin karşılaştığı büyük zorluklara dikkat çekerek, bu sorunların giderek daha da derinleştiğini vurguladı.
Sevgi Kılıç, Türkiye’deki gençlerin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunu belirterek, "4 gençten en az 1’i işsiz, 4 gençten 3’ü torpil olmadan iş bulamıyor," dedi. İktidarın istihdam yaratmayan ekonomi modelinin gençleri daha da yoksullaştırdığını ifade eden Kılıç, gençlerin sadece eğitim almakla kalmadığını, mezun olduktan sonra iş bulamamaktan da büyük bir kaygı taşıdığını söyledi. Kılıç, “Gençler eğitime ulaşamıyor, bir şekilde bununla mücadele edip eğitim alan gençler mezun olduktan sonra işsiz kalıyor, niteliklerine göre iş bulamıyor, kendini geliştiremiyor. Bunların bir kısmı ise ülkemiz için en verimli olacak çağlarında yurtdışına göç ediyor,” diyerek, gençlerin yurtdışına göç etmelerinin ülkenin geleceğini karanlığa sürüklediğini belirtti. Ayrıca, ülkenin en dinamik iş gücünü kaybetmesinin de büyük bir kayıp olduğunu vurguladı. “Genel Başkanımızın üzerinde sıklıkla durduğu bir mesele ülkenin bekâ sorunudur. Bu bekâ sorunu da yurtdışına göç eden ülkemizin en dinamik, eğitimli, bilgili, deneyimli yetişmiş iş gücü olan gençlerdir,” dedi.
Sevgi Kılıç, 30 yaş altı gençliğin büyük bir kısmının eğitimde veya istihdamda yer almadığını belirterek, "Ülkemizin en dinamik yaş grubu olan 30 yaş altı gençliğin yüzde 27’lere varan oranı ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor. Bu oran dünya genelinde yüzde 20’nin altında," dedi. İşsiz ve eğitimsiz bırakılan gençlerin sosyal güvenceden uzak, kayıtsız işlerde çalışmak zorunda kaldığını belirten Kılıç, özellikle genç kadınların bu kayıtsız işlerde daha fazla çalıştığını ve birçok tehlikeyle karşı karşıya kaldığını ifade etti. “Kayıtsız işlerde çalışan gençler ve genç kadınlar çok sayıda tehlike ile karşı karşıya kalıyor. Bunlar yetmiyormuş gibi, bu gençler sağlık hizmetine de erişemiyor ve karşılarına her ay 600 bin 9 lira borç çıkıyor. Gençler sağlık hizmeti alabilmek için genel sağlık sigortası kapsamında ücret ödemek zorunda bırakılıyorlar,” diyerek, hükümetin gençlere sosyal devlet hizmeti sunmaktan bile aciz olduğunu belirtti.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın "otel konforunda yurtlar yaptık" sözlerini de eleştiren Kılıç, yurtlardaki gerçek durumu gözler önüne serdi. Kılıç, "Bakan’ın otel gibi dediği yurtlar koğuş sisteminde, öğrencilerin hijyensizlikten hastalandığı, bozuk asansörlerde mahsur kaldıkları hatta hayatlarını yitirdikleri, yemeklerinin içinden böceklerin çıktığı, sularının akmadığı, internetinin kullanılmaz halde olduğu oteller. Bakan’ı bu 'otellerde' bir gün konaklamaya davet ediyoruz. En iyi şartlarda, yurtdışında vatandaşın vergileri ile okuyan çocuklarını bu yurtlarda konaklatmalarını tavsiye ediyoruz. Belki gerçekte ne olduğunu, Türkiye'nin gençlerini neye mahkum ettiklerini daha iyi görürler,” diyerek, Bakan’ın yaptığı açıklamalarla yurtlardaki gerçek durum arasındaki büyük farkı vurguladı. Yurtların koşullarının Bakan’ın sözleriyle örtüşmediğine dikkat çeken Kılıç, "Gençlerimizin hijyen sorunu ve sağlık riskiyle baş başa bırakıldığı, suların kesildiği, yemeklerin bozuk olduğu ve internetin çalışmadığı bu yurtlar, kesinlikle otel konforuyla açıklanamaz," diyerek, bu durumu sert bir şekilde eleştirdi.
KYK bursunun 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılmasının, gençlerin geçim sıkıntılarını çözmede yetersiz olduğunu belirten Kılıç, “Gençlere dalga geçer gibi reva gördükleri bursu saraylarında dakikanın beşte birinde harcıyorlar. ‘Biz yaparız!’ diyen Bakan’ın yaptığı şey, gençleri yoksulluğa sürüklemek,” dedi. Kılıç, hükümetin öğrencilere sunduğu burs miktarını küçümseyerek, bu bursun öğrencilerin yaşam kalitesini hiçbir şekilde iyileştirmediğini vurguladı. Ayrıca, bağımlılıkla mücadelede ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu belirterek, "Bağımlılıkla mücadele, yüzde 0,02’lik bir oranla bütçede en az payı alıyor. Ülkemi uyuşturucunun köprüsü haline getiren iktidar bu sorunda samimi değil. Aynı samimiyetsizlik Bakanlığın bu konuya yaklaşımında da görülüyor," diyerek, hükümetin uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelede ciddi bir adım atmadığını ifade etti.
Kılıç, CHP olarak gençlerin refah seviyesini artırmayı ve onları daha iyi bir geleceğe kavuşturmayı hedeflediklerini belirtti. "Cumhuriyet Halk Partisi olarak gençlerin her anlamda refah seviyesini bütüncül, kapsayıcı şekilde ele alıyoruz. İktidarın tüm ülkeyi kendi çıkarlarına mahkum edip, tek bir kişinin iradesine bağladığı gibi gençlerin hayatları ve gelecekleri üzerinde de tepinmesine izin vermeyeceğiz,” dedi. Kılıç, CHP’nin gençlerin haklarını savunmaya devam edeceğini ve iktidarın gençlerin hayatlarını çalmaya devam etmesine karşı çıkacaklarını belirtti. Kılıç, son olarak, "Ülkemizin bekası gençleri emeğinin, anlamının, değerinin sömürüldüğü bir hayata mahkum etmeyeceğiz,” diyerek, gençlerin haklarını savunmaya ve daha iyi bir gelecek kurmaya kararlı olduklarını ifade etti.
|