Mersin’de Yeni Müfredata Tepki: "Laiklik Ve Bilim Karşıtı Yeni Müfredatı Reddediyoruz"


Tarih: 11 Haziran 2024 Salı 15:40

Mersin Müfredatı Geri Çekin Platformu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2024/2025 eğitim yılı için duyurduğu yeni müfredat değişikliklerine karşı Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Platform, yeni müfredatın laiklik ve bilimsel eğitim ilkelerinden uzaklaştığını belirterek geri çekilmesini talep etti.

Mersin Müfredatı Geri Çekin Platformu, “Türkiye yüzyılı maarif modelini reddediyoruz” başlığı ile enişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binasının önünde  “Uyarıyoruz. Laik ve bilimsel olmayan müfredatı geri çekin” yazılı pankart açtı.

Mersin'de, Mersin Müfredatı Geri Çekin Platformu üyeleri ve destekçileri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2024/2025 eğitim-öğretim yılı için açıkladığı yeni müfredat değişikliklerine karşı protesto gösterisi düzenledi. Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında, yeni müfredatın bilimsel ve laik eğitim ilkelerini geri plana ittiği, eğitimde dinselleşme sürecini derinleştirdiği ve şeffaf bir süreçle hazırlanmadığı vurgulandı.

Platform adına yapılan basın açıklamasında, yeni müfredatın hazırlanma sürecinde eğitim alanında örgütlü sendikalar ve kamuoyunun görüşlerinin alınmadığı ve süreç boyunca yeterli şeffaflık sağlanmadığı belirtildi.

Whatsapp Image 2024 06 11 At 12.46.25

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Milli Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz yıllar içinde defalarca değiştirilen eğitim müfredatında bir kez daha kapsamlı değişiklikler yaparak taslak programları yayınladı. 2024/2025 eğitim-öğretim yılından itibaren okul öncesi, 1., 5. ve 9. sınıflarda uygulanacak olan yeni müfredat, kamuoyundan uzak bir şekilde hazırlanmıştır. Müfredat hazırlıklarının kimler tarafından yapıldığı, hangi komisyonların ve kurumların bu komisyonlarda görev aldığı kamuoyu ile paylaşılmamıştır.”

Yeni müfredatın laik ve bilimsel eğitim ilkelerinden uzaklaştığına dikkat çeken platform, bu durumun öğrencilerin çok yönlü gelişimini engellediğini savundu. Açıklamada, müfredat değişikliklerinin “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” başlığı altında sunulmasının tesadüf olmadığı, eğitimin bilimsel temellerden uzaklaştırılarak iktidarın siyasal ideolojisine hizmet eder hale getirildiği ifade edildi.

Platform, yeni müfredatın öğrencilere bilimsel, sanatsal ve estetik yönden zayıf bir eğitim sunduğunu ve bu durumun öğrencilerin gerçek ihtiyaçlarına hizmet etmediğini belirtti.

Basın açıklamasında, “MEB’in ÇEDES ve benzeri projeler üzerinden eğitim sistemi içine faaliyet alanı açtığı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yanı sıra iktidarla iç içe olan dini vakıf ve cemaatler tarafından okullar, yurtlar, kurslar vb kurumlar tıpkı bir örümcek ağı gibi çepeçevre kuşatılmış durumdadır. Yeni müfredat değişiklikleri eğitim kurumları başta olmak üzere, eğitim sisteminde yaşanan dinselleşme kuşatmasının en son ve en tehlikeli aşamasını oluşturmaktadır. MEB’in müfredat değişikliklerinde laik ve bilimsel eğitim geri plana itilirken, bütün ders kitaplarında ‘milli ve manevi değerler’ merkeze alınmıştır. MEB’in öncelikli hedefi eğitimin bilimsel esaslara dayanmasından çok, iktidarın siyasal ideolojisinin eğitim müfredatı ve ders kitapları üzerinden açık ve gizli olarak öğrencilere aktarılmasıdır. Müfredat taslağı başlığının “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” olarak belirlenmiş olması bu nedenle tesadüf değildir.” denildi.

"Müfredat Değişikliklerine Karşı Birlikte Mücadelemizi Sürdüreceğiz"

Platform üyeleri, yeni müfredatın dinselleşme sürecini daha da derinleştirdiğini ve MEB'in laik eğitimi geri plana ittiğini öne sürdü. Platform, müfredatın bilime dayalı ve laik bir içerikte olması gerektiğini savunarak, müfredatın geri çekilmesi ve demokratik bir süreçle yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Platformun talepleri arasında, müfredatın laik ve bilimsel temellere dayandırılması, çok dillilik temelinde anadili eğitimini esas alan yeni ve demokratik bir müfredat hazırlanması yer aldı. Ayrıca, müfredat değişikliklerinin toplumun farklı kesimlerinin ihtiyaçlarına uygun olarak yeniden ele alınması gerektiği vurgulandı.

Mersin Müfredatı Geri Çekin Platformu, açıklamalarının sonunda, “Eğitim ve bilim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimiz, velilerimiz ve tüm kamuoyu ile birlikte bilime ve laik eğitime açıkça meydan okumak anlamına gelen müfredat değişikliklerine karşı birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz,” diyerek toplumu bu süreçte duyarlı olmaya ve destek vermeye çağırdı.

Protesto gösterisi, eğitimde laiklik ve bilimsel ilkelerin korunması gerektiğine dair sloganlarla sona erdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  GÜNCEL
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 
 
 


 
 

 
Android Uygulaması iOS Uygulaması
 
 

www.herkesinhaberi.com | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersincemiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. herkesinhaberi.com İnternet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA