“LOKMAMIZIN YARIDAN FAZLASINI YOK ETTİNİZ!”


Tarih: 13 Ocak 2023 Cuma 18:35

TÜM EMEKLİ-SEN Mersin Şubesi, İstiklal Caddesi’nde “Bütçeden payımızı istiyoruz” diyerek iktidara seslendi.

HABER: Derya ÖZGÜR

Emekli maaşlarının TÜİK’in açıkladığı “çarpık” enflasyona göre tespit edilemeyeceğini bildiren TÜM EMEKLİ-SEN, “20 yıllık iktidarınızın sonunda emeklilere bu sefalet ücretini nasıl uygun görürsünüz” dedi.

Sendika üyeleri, emekli maaşlarına yapılan yüzde 30’luk bir artış karşısında, “Siz bizimle dalga mı geçiyorsunuz? Çarşıdan pazardan, kiradan, faturalardan habersiz misiniz?” diyerek tepki gösterdi.

TÜM EMEKLİ-SEN yaptığı açıklamada, “2002 yılı Aralık ayında en düşük işçi emeklisi aylığı 257 lirayken asgari ücret 184 liraydı. Yani emekli aylığı asgari ücretten yüzde 40 fazlaydı. Bugüne uyarlarsak devlet desteğiyle  5 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığının 8 bin 500 liralık asgari ücretin yüzde 40 fazlası olan 11 bin 900 lira olmasını istiyoruz. Lokmamızın yarıdan fazlasını yok ettiniz. Yoksulluğu, yolsuzluğu, yasakları ortadan kaldıracağım diye oy toplayıp, iktidarınızda tam tersini yaptınız. Üstelik bu yoksulluğu kaderimiz gibi kabullenmemizi istiyorsunuz. Bizden aldıklarınızı, yani siz iktidara gelmeden önceki maaşımızın bugünkü karşılığını istiyoruz” dedi.

Çözüm “Kamucu” Ekonomi

“Biz gerçek bir ‘ekonomik kurtuluş savaşı’ istiyoruz diyen TÜM EMEKLİ-SEN, “İşsizliği ve pahalılığı ortadan kaldırmak için devlet öncülüğünde planlı büyük bir kalkınma hamlesini başlatarak kamucu ekonomiye geçmekten başka çaremiz yok” sözleriyle, Avrupa’ya iş bulmak için göç eden gençleri de işaret etti. Yaptıkları açıklamada, “Desteğimiz halkımızın refahı ve vatanımızın birliği bütünlüğü için, temelleri cumhuriyetle atılan ulusal ekonomi anlayışını benimseyenleredir. Sınırsız özelleştirmelerle talan edilen kamu varlıklarını, fabrikaları, çiftlikleri, işletmeleri tekrar kurup çocuklarımıza ve torunlarımıza istihdam olanağı sağlayanadır. İşsizlikten bunalan gençlerimizi Avrupa ve diğer ülkelere göçmen olmaktan kurtaranadır” ifadelerine yer verildi.

TÜM EMEKLİ-SEN’in talepleri ise şöyle: “En düşük emekli maaşı en az asgari ücret seviyesinin üstüne yükseltilmelidir, intibak yasası derhal çıkarılmalıdır, tüm emeklilere orantılı ve insanca yaşama yetecek seyyanen zam derhal yapılmalıdır, yılda birer maaş tutarında dört kez ikramiye verilmelidir, sendikal haklar önündeki engeller kaldırılarak statü yasayı çıkarılmalıdır, SGK ve Özel sosyal Güvenlik Sandıkları tek çatı altında toplanmalı ve kurumlar arasında maaş eşitsizliği giderilmelidir, emekli yurttaşlara sunulan sağlık hizmeti karşılığında emekli maaşlarından yapılan tüm kesintiler kaldırılmalıdır, toplu taşıma araçlarında ülkenin her yanında emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlanmalıdır.”



Haberle ilgili daha fazlası:

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
  GÜNCEL
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 
 
 


 
 

 
Android Uygulaması iOS Uygulaması
 
 

www.herkesinhaberi.com | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersincemiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. herkesinhaberi.com İnternet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA