Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, Çiftçi Destek Kredisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Birim: “Çiftçiye Sıfır Faizli Kredi Verilmeli”
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, Çiftçi Destek Kredisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
HABER: Derya ÖZGÜR
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tarım Ekosistemi Buluşması'nda açıkladığı çiftçi destek kredisi hakkında değerlendirme yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, çiftçiye verilecek 250 bin TL limitli kredinin yıllık faiz oranının 9,75 ve 36 ay vadeli olmasının bazı çiftçilere cazip geldiğini ancak yılda bir kez mahsul alan hububat, narenciye ve meyve yetiştiriciliği yapan çiftçiler için ise uygun olmadığını ifade etti. Birim, bu kapsamdaki çiftçiler için aylık ödeme yerine yıllık veya sezon sonu ödeme planının daha uygun olacağını belirtti.
Türkiye’de son yıllarda çiftçilerin finansman ihtiyaçlarının, destekleme ve sübvansiyonlardan karşılanmak yerine kredi kullanımına yönlendirildiğini söyleyen Birim, bu tarımsal kredi teminatlarının son ürün ya da hasat üzerinden uygulanması gerektiğini belirtti. Birim yaptığı açıklamada, “Tarımda ihracatçı ülkeler, öncelikle kendine yeterli miktarda tarımsal üretim yapmayı hedeflemektedir. Bu ülkelerde çiftçi ve çiftçi örgütlerinin üretim planlamaları yapması için 5 yıl önceden destekleme tutarları açıklanırken bizde üretim sezonundan sonra açıklanıp neredeyse sonraki yıl ödenmektedir. Çiftçinin üretimi sürdürebilmesi için gereken makine, alet, ekipman, tarla ve hayvanının teminat olarak alınması, iklim krizi, piyasa koşulları nedeniyle haciz uygulaması, çiftçinin batmasına sebep olmakta ve söz konusu borcu çalışıp üreterek ödeyebilmesinin yolunu kapatmaktadır” dedi.
“Tarımsal üretim uzun solukludur, riski yüksektir”
Ziraat Bankası’nın mevcut durumda Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinde kaydı bulunan çiftçilere yıllık düşük faizli işletme kredisi kullandırdığını belirten Birim, çiftçilerin sadece Ziraat Bankası’na değil Tarım Kredi Kurumu’na, özel sektöre ve özel bankalara da borcu olduğuna dikkat çekti. Birim, “Tarımsal Borç Transferi kredisi diğer bankalara olan borçların Ziraat Bankası’ndan alınan kredi ile kapatılmasını öngörmektedir. Dolayısıyla konunun bütününe baktığımızda finansal desteklerde bütüncül çözümlerin faydalı olacağını düşünüyoruz. Borcu borçla kapatmak kısa vadede rahatlatsa da uzun vadede kredinin ödenmemesi durumunda çiftçi tekrar sıkıntı yaşayabilir. Tarımsal üretim uzun solukludur, riski yüksektir, öz sermaye yetersizliği, doğa koşullarına bağlı olması, kâr marjının düşük olması ve belli dönemlerde girdiler kullanarak üretimi gerçekleştirmesi nedeniyle desteğe ihtiyaç duyabilir” dedi.
“Asıl hedefimiz çiftçiyi borç sarmalından çıkarmak”
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, çiftçiye verilecek desteklerin bankalardan alınan krediler yerine bütçede belli bir pay ayrılarak çiftçinin sübvanse edilmesinin gerekliliğini savunduklarını söyledi. Birim yaptığı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanının buluşma toplantısında Ziraat Bankası Genel Müdürüne yüzde 1’in altında olsa bile takipte borcu olan çiftçilere destek olunmasını, ana parayı peşin ödemekte zorlananlara herhangi bir temerrüt faizi uygulanmadan, taksitle ödeme yapabilmelerinin imkanını sağlayın talimatını önemli buluyoruz” dedi. Asıl hedeflerinin çiftçiyi borç sarmalından kurtarmak olduğunu söyleyen Birim, “Bizim asıl hedefimiz çiftçiyi borç sarmalından çıkarmak için daha köklü bir kararla destek verilmesi, kısacası çiftçi borçlarının faizlerinin silinmesi, ana borcun yeniden daha uzun vadeli yapılandırılması, yeni verilecek desteğin sıfır faizli olmasını öneriyoruz” dedi.
“Gençlerin ve kadınların kredide öncelikli olmasını önemsiyoruz”
Birim, çiftçi destek kredilerinin gençleri ve kadınları üretime teşvik ettiğini belirterek “Özellikle kırsalda genç nüfusun azaldığı bir ortamda gençlerin ve kadınların kredide öncelikli olmasını önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
|