2 Haftada 2 Zehirlenme!


Tarih: 29 Eylül 2023 Cuma 12:13

Mersin Akkuyu Nükleer Santrali’nde yeniden bir zehirlenme vakası olduğu ortaya çıktı.


Mersin'in Gülnar ilçesinde kurulumu devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) işçiler 26 Eylül tahinde akşam yemeğinde verilen kıymalı patatesten zehirlendi. Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, 14 Eylül’de yaklaşık 300 işçinin öğle yemeğindeki tavuklu çorba nedeniyle zehirlendiğini hatırlatarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını göreve çağırdı. İşçilerin sağlığının ve hayatının hiçe sayıldığını söyleyen CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır NGS’nin işçi kazalarıyla gündemden hiç düşmediğini söyleyerek işçilerin zehirlenme vakaları için ilgili bakanlıkları göreve çağırdı ve konuyu meclis gündemine de taşıyacaklarını belirtti. Yeşil Sol Parti (YSP)Mersin Milletvekili Perihan Koca ise “Mersin Akkuyu nükleer santral inşaatında zehirlenen işçileri Meclis gündemine taşımıştık. Ancak, Akkuyu ölüm santrali zehir saçmaya devam ediyor!” diye tepki gösterdi.

BAKANLIKLAR SIR KÜPÜ

Akkuyu Nükleer Santral’i zehirlenme vakasıyla yine gündemde. 15 Eylül’de birçok işçinin öğle yemeğinde zehirlenmesi olayı gündemden düşmezken yeniden bir zehirlenme vakasıyla gündeme geldi. Sağlıkları hiçe sayılan işçiler, 26 Eylül tahinde akşam yemeğinde verilen kıymalı patatesten zehirlendi. Konuya ilişkin açıklama yapan Başkan Nesanır, Zehirlenme vakalarının Silifke ve Erdemli Devlet Hastanesi’ne geldiği bilgisini paylaştı. 40-50 kişinin hastaneye başvurduğunu genel itibariyle durumlarının iyi olduğunu belirten Başkan Nesanır, dün öğle saatlerinde altı işçinin hastanede yattığını söyledi.

Başkan Nesanır, “10 günde bir zehirlenme vakasıyla karşılaşmamız Akkuyu NGS’nin normali hâline gelmemeli. İşçi sağlığının gözetilmediğini bize gelen bilgilerden ve kamuoyuna yansıyan haberlerden biliyoruz. Bir önceki zehirlenme vakasının detaylarına dahi vakıf değiliz. Çünkü yetkililer, özellikle Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çıkıp konuya dair bir açıklama yapmadı. O gün kaç işçi yemekten zehirlendi, kaçına tedavi uygulandı, kaçına yatış verildi, bilgi sahibi değiliz. Böyle olmamalı. Bakanlığın üzerine düşen sizleri de bizleri de bilgilendirmek, o santralin kapılarını basına açmak. İşçilerden sürekli duyduğumuz sorunlarla ilgili bir açıklama yapmak zorundalar artık. İşçi sağlığının hiçe sayıldığı, sürekli yemekten zehirlenme vakalarının olduğu bu santralle ilgili kamuoyu açıkça bilgilendirilmeli” dedi.

“BAKANLIK VE MÜFETTİŞLERİNDE BİR PARÇA VİCDAN VARSA GEREKENİ YAPARLAR”

CHP’li Vekil Ali Mahir Başarır, konuyu meclise taşıyacaklarını ve takipçisi olacaklarını söyleyerek, “İş kazaları, işçi ölümleri ve zaten bölgemiz için bir tehdit olan NGS’nin bu şekilde gündeme geliyor olması pek şaşırtıcı değil. İşçilerin sağlığı, hayatı hiçe sayılıyor. Tüm uyarılarımıza rağmen kaide alınmıyor. Konuyu meclise taşıyacağız. Eğer Çalışma Bakanlığı ve Çalışma Bakanlık müfettişlerinde bir parça vicdan varsa, işlerine saygıları varsa gerekeni yaparlar” dedi. 

“İŞÇİLER SAHİPSİZ DEĞİL”

YSP Vekili Perihan Koca ise şu ifadelere yer verdi, “Mersin Akkuyu nükleer santral inşaatında zehirlenen işçileri Meclis gündemine taşımıştık. Ancak, Akkuyu ölüm santrali zehir saçmaya devam ediyor! 26 Eylül’de yine Akkuyu NGS inşaat alanında çalışan işçilerin gıda kaynaklı zehirlenme şüphesiyle Silifke ve Erdemli Devlet Hastanesi’ne gittiği bilgisini aldık. En az 20 işçinin Silifke Devlet Hastanesi’nde oluşan yoğunluk nedeniyle, zehirlenme kaynaklı Erdemli Devlet Hastanesi’ne yönlendirildiğini öğrendik. Mersin TTB yönetimi ve ilçe sağlık ile yapmış olduğum görüşmelerde henüz Silifke’den net bir bilgi alabilmiş, toplamda kaç işçinin zehirlenme vakası ile hastaneye geldiğinin bilgisini durumda değiliz. Tabipler, işçilerin gıda CRT değerlerinin çok yüksek olduğunu aktardılar. Barınma, beslenme, hijyen, iş güvenliği ve sağlığı koşullarından yoksun olan Akkuyu ölüm santrali zehir saçmaya, işçileri sağlıklarından, canlarından etmeye devam ediyor. Ne var ki, devlet kurumları kapı duvar! Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kamuoyunu bilgilendirme gereği bile duymuyor. İşçiler sahipsiz değil! Derhal açıklama yapın! Takipteyiz, görüşmeler halindeyiz.



Haberle ilgili daha fazlası:

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
  GÜNCEL
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 
 
 


 
 

 
Android Uygulaması iOS Uygulaması
 
 

www.herkesinhaberi.com | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersincemiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. herkesinhaberi.com İnternet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA