İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından organize edilen “Japonya Diplomasisi” etkinliği, Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği’nden Elçi-Müsteşar Takero Aoyama ve İkinci Kâtip Sakiko Mansho’nun katılımlarıyla hibrit olarak düzenlendi.
19 Haziran Pazartesi günü, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizde gerçekleşen etkinliğe, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Etkinlikte, Takero Aoyama Japonya’nın nükleer silahsızlanma politikası ile ilgili bir konuşma gerçekleştirdi. Takero Aoyama sunumu sırasında, uluslararası barışı tehdit ettiğini düşündüğü gelişmeler üzerinde durdu ve Japonya’nın, tarihinde atom bombasının yıkımını yaşamış tek ülke olarak, uluslararası barışı destekleyen stratejilerinden söz etti. Barışın korunmasına nükleer silahsızlanma yönünden odaklanan Aoyama, Japonya’nın nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasını savunduğunu, nükleer silah sahibi ülkelerin şeffaf olmasını desteklediğini paylaştı.
Hiroşima Eylem Planı’nın parçaları olan bu tür adımlarla nükleer silahsızlanma konusunda gerçeği ideal olana dönüştürmeyi hedeflediklerinden söz eden Ayoyama son olarak, G-7 liderlerinin Mayıs 2023'te Japonya’da çektirdiği bir fotoğrafı değerlendirildi ve fotoğrafta, atom bombası kurbanlarına atfedilen anıta çiçek sunan liderlerin yanında, nükleer silah sahibi diğer devletlerin liderlerinin de olması gerektiğine dikkat çekti.
Etkinlik sonunda, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Buğra Sarı, Takero Aoyama’ya teşekkür belgesi sundu. Ayrıca, Doç. Dr. Buğra Sarı ve Mersin Üniversitesi Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İmran Gündüz Alptürker, Mersin hatırası olmak üzere yörük kültürüne ait el işçiliği amuletleri de Aoyama’ya hediye olarak takdim etti.
|