Mersin’de hukukçular, Milletvekili seçilmesine rağmen tutukluluğu devam ettirilen Türkiye İşçi Partisi(TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’a özgürlük istedi.
Seren SABUNCU/Rabia ARSLAN
Adalet İçin Hukukçular, Çağdaş Hukukçular Derneği Mersin Şubesi, Demokrat Avukatlar Grubu TBMM’de Hatay milletvekili Can Atalay’ın mazbatasını almasına rağmen hala hapiste tutulmasına tepki gösterip Can Atalay’a özürlük çağrısında bulundular. Yapılan açıklamada Hatay halkının siyasi iradesine saygı ve hukukun üstünlüğü gereği Can Atalay’ın bir an önce serbest bırakılması, Atalay’ın Hatay’da ve TBMM’deki görevine başlamasının engellenmesine son verilmesi istendi.
“HATAY HALKININ İRADESİNE SAYGI DUYMUYORLAR”
Hukukçular adına basın açıklamasını yapan Avukat Ahmet Paket, Can Atalay’ın hukuki olarak görevine geçmesini vurgu yaparak, “Gezi Davası nedeniyle bir yılı aşkın süredir haksız şekilde Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan meslektaşımız Av. Şerafettin Can Atalay, 14.05.2023 tarihinde gerçekleştirilen 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonucunda, Hatay halkının oyları ve iradesi ile Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili seçilmiştir. Mazbatası Hatay İl Seçim Kurulu tarafından düzenlenerek avukatlarına teslim edilmiş, milletvekili olarak seçildiğine ilişkin Yüksek Seçim Kurulu kararı 30.05.2023 tarihinde Resmi Gazete ‘de yayımlanmıştır. Son olarak 2 Haziran Cuma günü Can Atalay'ın TBMM kaydı yapılmıştır. Seçilme yeterliliği bulunan, milletvekili olarak seçilen ve mazbatasını alan bir milletvekilinin, seçimin üzerinden on beş günden fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen hala tahliye edilmemiş olması kabul edilemez. Her türlü hukuka aykırı uygulamayı "milli irade" bohçasına sokarak kendince meşruiyet zemini yaratan siyasi iktidarın, "milli iradenin" temeli olarak gördüğü seçim sandığına ve o sandıktan çıkan iradeye saygı duymaması; açıkça halk iradesinin gasp edilmesi, Hatay halkının iradesinin yok sayılmasıdır” ifadelerini kullandı.
“KİŞİYİ HÜRRİYETİNDEN YOKSUN KILMA SUÇU İŞLİYORLAR”
Gezi tutuklusu Can Atalay için tahliye kararı verilmesi yönünde çağrı yapan Avukat Paket, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 83. Maddesine göre; ‘Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz’ Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının niteliği ve halkın oyları ile milletvekili seçilen bir kişinin tutukluluğuna ilişkin çok sayıda yargı kararı ve yaklaşık otuz yıllık yerleşik içtihat bulunmaktadır. Anayasa Mahkemesi'nin daha önce Mustafa Balbay, Sebahat Tuncel, Enis Berberoğlu, Leyla Güven, Ömer Faruk Gergerlioğlu başvurularına dair verdiği kararlar ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun tüm bu kararlara atıfla verilen Cumhuriyet Davası'na ilişkin bozma kararı, seçilmiş bir milletvekilinin cezaevinden tahliyesinin hâkimin takdir yetkisi içerisinde değerlendirilebilecek bir husus değil, bir anayasal zorunluluk olduğunu ortaya koymaktadır. Buna rağmen Can Atalay için hâlâ tahliye kararı verilmeyerek TCK'nin 109. maddesinde düzenlenen ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçu işlenmektedir” diye konuştular.
|