Ayakkabı Tamircilerine İlgi Arttı


Tarih: 1 Haziran 2023 Perşembe 13:45

Mersin’de unutulmaya yüz tutan mesleklerden olan ayakkabı tamirciliği artan hayat pahalılığı ve insanların alım gücünün düşmesiyle yeniden değer kazanmaya başladı. Yeni ayakkabı almaya gücü yetmeyen vatandaş ayakkabı tamir ettirebilmek için bit pazarının yolunu tuttu.

HABER/Meryem KARADAĞ

Son yıllarda unutulmaya yüz tutan mesleklerden biri olan ayakkabı tamirciliğini, son zamanlarda ekonomik krizden dolayı tekrardan değer kazanmaya başladı. Ayakkabı tamircisi 58 yaşındaki Ayhan Kuş 7 yaşından bugüne kadar bu meslekle ilgilendiğini söyledi. Kuş, " Dedemden babama geçmiş meslek babamdan da bana bu çarşı da son jenerasyonuz. Ben üçüncü göbeğim. Bu meslek bitme aşamasına geldi. Çünkü çırak kalfa yetişmiyor. Şu an çırak bulamıyoruz" dedi.

“Ekonomik kriz ile birlikte işlerimizde arttı”

İnsanların artık alım gücünün düştüğünü söyleyen Kuş, "Yaşanan ekonomik kriz ile birlikte işlerimizde arttı. Önceki senelere göre bu sene işler iyi, tabi bu bizim için iyi ama vatandaş için iyi bir şey değil. Çoğu insan ayakkabısını tamir ettirmek yerine yeni ayakkabı alıyordu. Artık öyle bir imkan yok. İnsanlar artık ayakkabı tamircilerine dönmeye başladı. Yeni ayakkabı almak yerine ayakkabısını tamir ettirmeyi seçiyor" ifadelerini kullandı.

37 yıldır ayakkabı tamiratı yapan Ayhan Kuş uzun zaman sonra işlerinin bu kadar arttığını söyledi. Kuş, " Şu an bu mesleği severek yapamıyorum.  Altın çağını yaşadığımızı söylüyorlar aslında bir yanda yaşamıyoruz. Çünkü insanların alım gücü azalınca bizim işe yöneldiler ama bu defada tamirat pahalandı. Bir ayakkabı tabanını değiştiriyoruz. 200-250 TL arası bir ücret tutuyor. Paraya baksan bir şey değil bana sorarsan. Bir öğlen yemek servis parası ve yahut da bir dürüm olmuş 80- 200 TL. Biz gene de hamallık yapıyoruz. Vatandaş bunu bile pahalı görüyor" diye konuştu.

“Yoğunluğun sebebi belli aslında, ekonominin kötü olması”

Her geçen gün ekonominin daha da kötüye gittiğini vurgulayan Kuş, "Yıl yıl daha da kötüye gidiyoruz. Örnek geçen yıl dediğiniz yani bundan bir yıl önce ben bunu 100 TL'ye yapıyordum. Şimdi 200 TL'ye yapıyorum. Ocak, şubat ayından sonra inişe geçti işlerimiz. Burası tarihi zafer çarşısı, bit pazarı. Burada bile en ucuz ayakkabı 400, 500 TL. İnsanlar ayakkabıları yırtılınca hemen yenisini alıyordu. Şu anda öyle bir şey yok. Görüyorsunuz yoğunuz, bu yoğunluğun sebebi de çok belli aslında, ekonominin bu kadar kötü olması. Dükkana günde 20 kişi geliyor. Bundan birkaç yıl önce yüz lira olan ayakkabı şimdi çok pahalandı. Şimdi 400- 500 liradan aşağı ayakkabı yok. O yüzden eskiye bir dönüş var. Vatandaşlar da bu pahalılıktan dolayı eski ayakkabılarını tamir ettirmeye getiriyor” ifadelerini kullandı.

Ayakkabı Mağazaları bomboş

Yeni bir ayakkabı almaya bütçe ayıramayan vatandaşlar eski ayakkabılarını tamir ettirmek için ayakkabı tamircilerinin yolunu tuttuğunu söyleyen ayakkabı mağazası sorumlusu Ali Özkan, “İşlerimiz iyi değil. Artık insanlar ayakkabı almak yerine eskimiş ayakkabılarını tamir ettiriyor. Şu an ayakkabılar 400-500 TL’den başlıyor. Dükkanımız bomboş bizde böyle oturuyoruz. Umarım en kısa zamanda işlerimiz yoluna girer bizlerde biraz rahatlamış oluruz” diye konuştu.  



Haberle ilgili daha fazlası:

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
  GÜNCEL
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 
 
 


 
 

 
Android Uygulaması iOS Uygulaması
 
 

www.herkesinhaberi.com | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersincemiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. herkesinhaberi.com İnternet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA