Derneklerden 19 Mayıs mesajı


Tarih: 18 Mayıs 2023 Perşembe 16:33

ADD, ÇYDD, Eğitim İş, YKKED ve 29 Ekim Kadınlar Derneği Mersin Şubeleri 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı düzenledi.

Ebru DOST

Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim İş Mersin Şubesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği başkanları “Milletin bağımsızlığını ve geleceğini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” diyerek 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutladı.

 

MİLLETİN BAĞIMSIZLIĞINI VE GELECEĞİNİ, YİNE MİLLETİN AZİM VE KARARI KURTARACAKTIR

Ortak basın metnini okuyan Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Serdar Erkan, son yıllarda ülkede yaşanan birçok sorun olduğuna ve bu sorunlar neticesinde halkın büyük çoğunluğunun adalete ve geleceğe olan güveninin sarsıldığını söyleyerek,” 16 Nisan 2017 de OHAL şartlarında yapılan anayasa referandumu sonucu geçiş yaptığımız, yeni Cumhurbaşkanı yönetim sistemiyle, güçler ayrılığına dayanan demokrasi anlayışı terkedilmiş, Gazi Meclis'in(yasama) yetkileri kısıtlanmış, yargı bağımsızlığı fiilen ortadan kalkmıştır. Çalınan sorular, adaletsiz mülakatlar, bir kısım şirketlere tanınan vergi afları ve muafiyetleri, üreten fabrikalarımızın özelleştirmelerle yabancıların eline geçmesi, arımda ve sanayide üretim anlayışından uzaklaşılması, çiftçimizin yeteri kadar desteklenmemesi nedeniyle, köyden kente göç ile işsizlik ile ve yoksulluk artmıştır. Laik, bilimsel ve karma eğitim büyük bir erozyona uğramış, eğitim birliği asası fiilen ihlal edilmektedir. Üniversite sayılarının artmasına rağmen, idari ve bilimsel özerkliğinin tamamen alması ile bilimsel üretim ve katkıları azalmıştır. Kadınlar ve çocuklar, alenen anayasaya aykırı şeriat isteyen tarikatların boy hedefi olmuştur. Bu gelişmeler, halkımızın ve özellikle adalete ve geleceğe olan güvenini sarsmıştır. Bu nedenlerle, yapılan araştırmalar, sağlığımızın güvencesi olan doktorlarımızın ve gençlerimizin büyük bir çoğunluğunun geleceklerini yurtdışında aradığını göstermektedir” ifadesini kullandı.

 

COVİD-19,EKONOMİK KRİZ, DEPREMLER, YANGINLAR, İŞSİZLİK, GÖÇ…

Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı; pandemi, ekonomik kriz, depremler, yangınlar, işsizlik, yoğun göç gibi birçok soruna da değinilerek, ”Geçtiğimiz yıllarda, COVID-19 salgın sürecinde aşıların gecikmesi, büyük orman yangınları ve olacağı önceden bilinen ve 20 Şubat 2023 depremlerinde yaşanan gecikmelerle bugün on binlerce yurttaşımızı ve önemli bir ekonomik varlığımızı kaybetmiş durumdayız. Yaşanan düzensiz göçlerle sınırlarımızdan yüzbinlerce mülteci akını olmuş, 10 Milyona ulaştığı söylenen göçmenin yarattığı ekonomik yüklerine ilaveten geleceğimiz üzerinde yaratacağı kültürel ve Sosyal tehditler kaygı verici boyuttadır.

Öte yandan geç ve yavaş hareket eden devlet kurumlarına ilave olarak, Cumhuriyetle birlikte kurulan Refik Saydam Hıfzı Sıhha Enstitüsün kapatılması, Türk Hava Kurumu (THX) ve 150 yıllık Kızılay gibi gönüllü kurumların yaşadığımız salgın, yangın ve deprem felaketlerinde gecikmeleri, aciz kalması ve kuruluş amaçlarından uzaklaşması, yaşanılan skandallar ve istifalarla güven kaybı ve kan bağışının azalması, gönüllü ve kamu yararına çalışması gereken kurumlarda çürümenin boyutlarını göstermektedir. Ekonomideki kayıplarımız, gençlerimizin iş ve geçim kaygısı artmıştır. Tüm bu gelişmeler, CB yönetim sisteminin zaaflarını ortaya koymaktadır. Bu nedenle, toplumumuzda refahın ve adaletin sağlandığı güçler ayrılığına dayanan bir demokrasiye olan talep yükselmektedir” denildi.

İKİNCİ TUR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ İÇİN OY KULLANMAYA DAVET

Dernek Başkanları vatandaşı, 28 Mayıs tarihinde gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde oy kullanmaya ve demokrasiye sahip çıkmaya davet etti. 

Başkan Erkan, ”Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken, halkımızın ÜNİTER, Tam bağımsız, laik, demokratik, sosyal hukuk devletinde, “yurtta barış, dünyada barış” ilkesiyle yaşamak için, Atatürk'e ve Cumhuriyetimizin Devrim ve ilkelerine, toplumumuzun ve gençlerimizin ilgisi her geçen gün artmaktadır. Atatürk'ün güçler ayrılığına dayanan, güçlü TBMM(yasama) ile planlı karma ekonomi ve halkçı sosyal devlet anlayışı, her yaşadığımız felaket ve olumsuzluklar ile bugün daha da önem kazanmıştır.

Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder M. K. Atatürk'ün dediği gibi “ümitsiz durumlar yoktur, ümitsiz insanlar vardır. Türk milleti milli beraberlik ve dayanışma ruhu ile her türlü güçlüğün üstesinden gelmesini bilmiştir.” Yaşadığımız felaketlerde, tüm Dünya'nın hayranlıkla izlediği bu dayanışma ruhunun ortaya çıktığını gördük. Ülkemizin sahip olduğu dayanışma ruhu, insan kaynağı, ve maddi varlıklarıyla çağdaş ve güçlü demokrasi içinde çözemeyeceği sorun yoktur.

Tüm yurttaşlarımızı, özellikle kadınlarımızı ve gençlerimizi Cumhuriyetimizin 100. Yılına girerken daha yüksek katılımla bağımsızlık ve özgürlüklerine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Ayrıca, içinde bulunduğumuz, tarihi bir dönüm noktasında, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. Turunda demokratik haklarını ve oylarını mutlaka kullanarak, üniter, laik, demokratik sosyal devlete, Atatürk Devrim ve İlkelerine ve demokrasimize sahip çıkmaya davet ediyoruz” diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
  GÜNCEL
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 
 
 


 
 

 
Android Uygulaması iOS Uygulaması
 
 

www.herkesinhaberi.com | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersincemiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. herkesinhaberi.com İnternet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA