Türkiye Engelliler Haftası destek programı kapsamında etkinlik düzenlendi. Etkinlikte özel çocuklara yönelik eğlenceli aktiviteler gerçekleştirildi.
Röpörtaj: Ahmet Petek
Etkinlik kapsamında açıklama yapan Yetim Kiraz, “Kukla karamelle özel çocukları tebessüm ettirmeye geldik. Tebessüm gönüllüleri olarak bugün burada özel çocuklarla, özel eğitim gören çocuklarımızla birlikte beraber etkinlikler düzenledik. Onların yine mutluluğu için zaten hep beraber buradayız. Çocukları eğlendirebilmek adına hep beraber güzel etkinlikler düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.
Yeliz hanım normal hayatınızda ne iş yapıyorsunuz? Sadece gönüllü olarak mı çalışıyorsunuz?
Kiraz: Karamelle birçok ilkokulda ana sınıfında gösterilere gidiyoruz. Ayrıca doğum günlerinde çocukları mutlu ediyoruz. Tebessüm gönüllerine gönüllü olarak katılıyoruz.
Peki etkinlikleriniz sadece çocuklar üzerine mi?
Kiraz: Çocuklar üzerine etkinliğimiz. Zaten Karamelle sloganımız. “Bütün çocuklar gülsün, çocuklar mutlu olsun.” Elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz.
Eğitimler nasıl devam ediyor? Ne gibi etkinlikler yapıyorsunuz?
Sibel Taş: Günlük öğrenciler gelir birer saat temel derslerini alır. Onun dışında etkinliklerde çocuklara el becerilerini geliştirme üzerine yapılan derslerimiz var. Onlar için kazanım sağlayacak her şeyi yaptırıyoruz, eğitimler veriyoruz. Fiziksel yetilerini geliştirmek adına çalışmaları yapılıyor, kaslarını kullanabilmeleri için bunlara ek olarak dışında yürüyüş, egzersiz bu tarz şeyler yaptırarak onları hayata hazırlamaya çalışıyoruz.
Eğitimlerin içeriği nedir?
Sibel Taş: Çocukları günlük yaşam becerileri, sosyal becerileri, sosyal aktiviteler yaptırarak hem kendilerini iyi hissetmelerini hem de sosyalleşmelerini sağlıyoruz. Okuma yazma problemi olan çocuklar için okuma yazma alıştırmaları yapıyoruz. Bir de bedensel engelli çocuklarımız var. Onların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için fiziki tedavi uygulayarak onları belirli başlı şeyleri yaptırmaya çalışıyoruz
Eğitim merkeziniz hakkında bize genel bilgiler verebilir misiniz? hangi bölümler var kurumumuzda? Sibel Taş: Otizm, konuşma zorluğu, fizik tedavi, Öğrenme güçlüğü, disleksi bölümlerine, eğitim faaliyetlerine devam etmekteyiz. Kurumumuz beş gün açık pazar pazartesilerinden tatiliz. Öğrencilerimiz kendi istediği saatlere göre ders işlemlerimiz ayarlanıyor. Onlara göre ders saatleri veriliyor bu saatlere göre katılım sağlıyorlar. Öğrencilerimizi biz servisle alıp geri servisle evlerine bırakıyoruz.
Kaç kişilik bir ekiple çalışıyorsunuz?
Sibel Taş: Bizim 6 öğretmenimiz var. Iki fizyoterapistimiz var. Bir psikoloğumuz var. Bir dil terapistimiz var. şu an seksen altı öğrencimiz var.
Öğrencilerinizin genel olarak sorunu nedir? nasıl eğitimler veriliyor?
Sibel Taş: Şimdi genel olarak sorunları otizm, psikotizm, down sendromlu, öğrenme güçlüğü olan okulda okuma yazma öğrenemeyen çocuklarımız geliyor. Konuşmada güçlük çeken öğrencilerimiz, dil terapistimiz eşliğinde dil eğitimi alıyorlar.
Sosyal hayatlarını geliştirmek adına yapılan eğitimleriniz var mı?
Sibel Taş: iletişim kurmak ayrı, sosyal hayata katılabilmek daha ayrı bir konu. Tabii ki sosyal becerilerle ilgili eğitim verdiğimiz öğrencilerimiz oluyor.
Etkinlikler sürekli olarak yapılıyor mu?
Sibel Taş: Sürekli tebessüm gönülleriyle ilgili etkinliklerimiz yapılıyor ve devam ediyor. Zaten on yedi seneden beri bu işin içerisinde olduğumuz için bu işle ilgilenen ve bu tür etkinlileri yapan çoğu kişiyle iletişim halinde olup aktif bir şekilde aktivitelerimizi devam ettiriyoruz.
Erken teşhis için önerebileceğiniz bir şey var mı?
Emekleme zorluğu çeken bebeklerde görülebiliyor. En küçük fiziksel bir sorunu varsa, emekleme olmuyor. Ya başını direyemiyor. İki aylıkken bile fark edebiliyorsunuz. Daha sonra üç dört aya geldiğinde eğer emekleme yoksa, oturma yoksa bu yaşlarda başvurulması gerekiyor. Ailenin hemen bir psikoloğa ya da bir fizik tedavi, nöroloji uzmanına gitmesi gerekiyor
|