Çiftçi: "Engelliler İçin Şartlar Daha İyi Olmalı"


Tarih: 17 Mayıs 2023 Çarşamba 10:47

Türkiye Sakatlar Derneği Mersin Şubesi, "Mersin engelliler için fiziki olarak pek de uygun olmayan bir kent"dedi

Ebru DOST

10-16 Mayıs "Engelliler Haftası" dolayısıyla Türkiye Sakatlar Derneği Mersin Şubesi saymanı, Mürsel Çiftçi ile gerçekleştirilen röportajda, Mersin'de ki engelli bireylerin daha çok toplu taşımada sorunlar yaşadığını belirtti. Çiftçi, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin araç ve gereçlerinin engelli bireyler için  kolaylık sağlamasının yanı sıra Mersin'in kırsal ilçelerinde bu imkanların yeteri kadar sağlanamadığını söyledi.

1960 yılında kurulmuş olan  Türkiye Sakatlar Derneği,  Mersin Engelliler Gençlik Spor Kulübü ile beraber  kamu yararına çalışmalarını sürdürmekte. Mersin  kent konseyi engelliler meclisi bünyesinde de faaliyetler yapan  dernek, sosyal içerikli bir yapıya sahip olup; piknik,tatil, tiyatro gibi etkinliklere imza atmakta.

"Çukurova'yız, çukurdayız ama  rampamız yok. "

Mersin'in fiziki olaran engelli bireyler için çok ta uygun olmadığını söyleyen Türkiye sakatlar derneği Mersin şubesi saymanı Mürsel Çiftçi,"Adı üstünde Çukurova'yız, çukurdayız, rampamız yok. Yokuşumuzda yok ama düzenli bir yolumuz da yok. Erişilebilirlilik hususunda Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin araç ve gereçleri bize hizmet ediyor. Bu noktada onlara da teşekkür ederim. Çünkü; randevulu çalışan bir sistemimiz var. İki gün önceden randevu almak suretiyle sizi evinizden alıp istediğiniz yerde götürüp tekrar evinize bırakacak bir sisteme sahip. Büyükşehir belediyesindeki engelliler daire başkanlığı hizmet alanı bu anlamda duyarlı. Bunun yanında her şey güllük gülistanlık değil maalesef. Ve toplu taşımada yaşadığımız aksaklıklar oluyor. Bu hem belediye otobüsleri hem de dolmuşlar için geçerli. Özellikle Mersin'in Merkez kentleri. Yani; Akdeniz, Yenişehir, Mezitli ve Toroslar. Fakat  kırsaldaki ilçelerde bu kadar şanslı değiliz. Örneğin bir Güldar'da,  Aydıncık'ta, veya Mut'ta bu kadar şanslı değiliz"diye konuştu.

"Sağlıklı bir birey bize sakat dediğinde alınabiliriz"

Engelli bireylerle iletişimde, hassasiyet olması gerektiğine dikkat çeken Mürsel Çiftçi,"Bir ortopedik engelliye. "ne haber topal?" dediğinizde o anki ruh hali iyiyse bunu önemsemeyebilir. Ama ruh hali bozuksa ve bu durum psikolojisine yansımışsa ister istemez reaksiyon gösterir. Bizim toplumumuzda bu durum genelde kibarlaştırılmıştır. Köre kör demeyiz. Görme engelli deriz. Ama biz, köre kör deriz. Çünkü bizim için sıkıntı değil. Biz alışmışız. Bizden herhangi birimiz sakata, sakat dediğimizde gülüp geçeriz ama sağlıklı bir birey bize sakat dediğinde alınabiliriz. Bu da ince bir detay"dedi



Haberle ilgili daha fazlası:

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
  GÜNCEL
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 
 
 


 
 

 
Android Uygulaması iOS Uygulaması
 
 

www.herkesinhaberi.com | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersincemiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. herkesinhaberi.com İnternet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA