Mersin’den Habur’a Demir Yolu


Tarih: 4 Mayıs 2023 Perşembe 16:54

Eski Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret ederek iş insanlarıyla bir araya geldi. İş insanları ile bir araya gelen Elvan Mersin için ileriki süreçlerde yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Elvan 2015 yılında 5. Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı’nda yaptığı açıklamada “Adana ve Mersin güzergahını Habur’a kadar uzatacak olan, bağlayacak olan hızlı demiryolu hattına yönelik yapım çalışmalarına kısa bir süre sonra başlayacağız” ifadeleri sonrası, 8 yıl sonra 2023 MTSO ziyaretinde yaptığı konuşmada demir yolu projesini yeniden gündeme getirdi.

Hayrettin ACAR

Mersin’in ekonomik gücünü ve potansiyeline vurgu yapan Lütfi Elvan, “Önümüzdeki süreçte Mersin, bölgenin en önemli üretim üssü olacak. Mersin ve Çukurova Bölgesi ikinci Marmara Bölgesi olacak bu kaçınılmaz” dedi. Yapılması planlanan Mersin Konteyner Limanı için seçim beyannamesine yazdıklarını ifade eden Elvan, Mersin Limanı’nın artık gelen talebe yanıt veremediğini belirtti. Elvan, ülkenin refahını, bir şehrin refahını artırmak için mutlaka denizle bağlantı kurulması gerektiğini belirterek, bu nedenle limanlar üzerinden bir kalkınma modeli üzerinde durduklarını ifade etti.
Mersin’den Habur’a Demir Yolu

Mersin’in ekonomik potansiyelini birkaç örnek ile ifade eden Elvan, Ankara’nın savunma sanayindeki gücü ve Konya’nın makine sanayindeki gücünü hatırlatarak, “Mersin ise tarımı, ticareti, lojistiği, sanayisiyle çok sektörlü yapıya sahip güçlü bir konumda. Ankara-Mersin ekseninde bir sanayi kuşağı oluşacak ve Mersin’e büyük bir akış olacak. Limanın yanı sıra Karaman – Ulukışla demiryolu hattını Mersin’e kadar devam ettireceğiz hatta Mersin’den Habur’a kadar uzanan demiryolu hattı projesi var. Mersin’in çok önemli bir konuma geleceğini şimdiden söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Mersin’den Habur’a Demir Yolu Projesi için Açıklama 2015’te gelmişti

Bakan Lütfi Elvan, 2015 yılında 5. Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı'nda yaptığı açıklamada, “Özellikle Adana ve Mersin güzergahını Habur'a kadar uzatacak olan, bağlayacak olan hızlı demiryolu hattı. Bu hatta yönelik yapım çalışmalarına kısa bir süre sonra başlayacağız. Hangi hatlar olduğuna gelince; Gaziantep, Şanlıurfa hattı. Bu hattın yapımına biz bu yıl başlayacağız" ifadelerini kullanmıştı. Mayıs 2023 Yılında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret eden Elvan projeyi 8 yıl sonra yeniden gündeme getirdi.

Mersin İçin Birlik Çağrısı
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan yaptığı konuşmada siyasi partilerin birlik olarak Mersin’in sorunlarını meclise taşımaları gerektiğini ifade etti. Kızıltan, “Mersin kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının kentin sorunlarının çözümü için büyük bir iş birliği içinde çalışmakta. Bu birliğin içerisinde milletvekillerini de görmek istiyoruz. Parti gözetmeksizin 13 milletvekilimizin Ankara’da sorunlarımızı takip etmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. Mersin’e yapılacak yatırımların çok yavaş ilerlediğini belirten Kızıltan, “Mersin’in bir diğer önemli sorunu ise yeterince sanayi arazisi üretilememesi. Uzun uğraşlar sonunda sanayi arazisi oluşturuyorsak bu arazilere katmadeğer üretecek, ileri teknoloji kullanan yatırımlar çekmeliyiz. Hi-Tech OSB’ler kurmalıyız” ifadelerini kullandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
  GÜNCEL
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 
 
 


 
 

 
Android Uygulaması iOS Uygulaması
 
 

www.herkesinhaberi.com | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersincemiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. herkesinhaberi.com İnternet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA