1 Mayıs’ta erkek şiddeti: Protesto yapan kadına saldırıldı


Tarih: 3 Mayıs 2023 Çarşamba 10:11

Mersin 1 Mayıs’ında ‘Genel-İş satılmış sendika’ dövizini açan işçi kadına bir erkek saldırarak şiddet uyguladı.

Kadından Haber'den Fatoş Sarıkaya’nın haberine göre; Mersin’de 1 Mayıs İşçi Bayramı, işçi bir kadının protesto hakkını kullanırken şiddete uğramasıyla gündem oldu. DİSK Genel İş’ten istifa eden işçilerden biri olan Derya Narlı, alanda açtığı döviz sebebiyle önce sözlü, ardından da fiziki saldırıya maruz kaldı. Olaya ilişkin alanda görüntü almaya çalışan basın mensuplarına da müdahale edilmek istendi.

“MOR DİRENCİMİZİ KIRAMAYACAKLAR”

Alanda tek başına taşıdığı dövizin defalarca erkekler tarafından saldırıya uğradığını söyleyen Derya Narlı, yaşadığı şiddeti Kadından Haber’e anlattı:

“1 Mayıs’ta miting alanında bildiri dağıtıldı ve işçiyi satan bir sendika olduğu alanda taşıdığım dövizle ifşa edildi. Ancak ifade özgürlüğüme, dövizime ve şahsıma sözlü ve fiziki saldırı gerçekleşti. Bu saldırı tüm boyutlarıyla adli makamlara bugün itibariyle yansımış durumdadır. Önce dövizdeki mor balonlara sigara basıldı. Daha sonradan isminin Hakkı Güneş olduğunu öğrendiğim kişi tarafından elimdeki döviz parçalandı ve boğazımı sıkıp kolyemi kopardı.

Bir kadın olarak muhtemelen korkacağımı düşünen eril zihniyet sahibi bu erkekler daha sonra fiziki müdahaleye kalkıştılar. Yaşanan arbede sırasında yalnız iki kadın işçi olarak kendimizi düşüncelerimizi sonuna kadar savunup saldırıyı püskürtebildik. Kadınları yıllarca yönetici kademelerinden uzaklaştırıp mor direncimizi kırmaya çalışan DİSK Genel İş, bu saldırıya karşılık ve her alanda verdiğimiz cevapla gerekli mesajı almıştır”

İŞTEN ÇIKARILMA TEHDİDİ

Sendikadan istifa eden işçilerin iş yerindeki sendika yöneticileri tarafından işten çıkarılmayla tehdit edildiklerini belirten Derya Narlı, “Bugün sendikadan istifa eden arkadaşlarımız, eğer sendikaya tekrar üye olmazlar ise işten çıkarılmakla tehdit edildi ve belediye şirketine çağırıldılar. Sendikanın mafyavari, eril ilişkileri üzerinden yaratmaya çalıştıkları korku atmosferi, ekmeğinin peşinde olan biz işçileri yıldıramayacaktır. İnadımız ve direncimizle sendikanın sınıftan uzak işverene yakın gayri hukuki siyasi etiğe sığmayan bu tutumlarını bulunduğumuz her ortamda dillendirerek emeğimiz üzerinden kimsenin rant malzemesi olmadığımızı kanıtlayacağız” dedi.

Saldırı sonrası DİSK Genel İş veya 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından kendisiyle iletişime geçilmediğini de aktaran Narlı, olayla ilgili suç duyurusunda bulunarak hukuki süreç başlattı.

“KOL KIRILIP YEN İÇİNDE KALMAYACAK”

İşçiler, ayrılma sebeplerine ilişkin yayımladıkları ifşa metninde Genel İş Mersin Şube yönetiminin çürüdüğünü; sadece üyelerden aidat alan, kendileri için gelir kapısı olarak gören sendika yönetiminin işçi sınıfıyla bağının koptuğu ifadelerine yer verildi. “Kol kırılıp yen içinde kalmayacak” denilen metinde şu vurgu öne çıktı:

“Devrimci çizgisinden çıkan ve sınıftan kopup tamamen sarı sendika haline gelen Genel İş, bu süreçte herhangi bir hak kaybına uğrarsak birinci dereceden sorumludur. Kol kırılıp yen içinde kalmayacak. Sınıfsal dinamik biz işçilerin ortak mücadelesi ile kurulacaktır. 1 Mayıs meydanları ve işyerleri biz işçilerindir. Dün olduğu gibi bugün de mücadelemiz kesintisiz devam edecektir. Yaşasın işçilerin birliği, yaşasın sınıf mücadelesi”



Haberle ilgili daha fazlası:

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
  GÜNCEL
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 
 
 


 
 

 
Android Uygulaması iOS Uygulaması
 
 

www.herkesinhaberi.com | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersincemiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. herkesinhaberi.com İnternet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA