KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİNDE " FEMİNİZİM" VURGUSU


Tarih: 27 Nisan 2023 Perşembe 11:57

Mersinli kadın milletvekili adayları, kent konseyi kadın meclisinde ortak çağrıda bulundu: "Cinsiyet eşitliği istiyoruz"

Ebru Dost 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşen ve tüm Mersin kadın milletvekili adaylarının davet edildiği kadın meclisinde, seçim ideallerinin yanı sıra feminizm ve kadın hakları savunuculuğuna ilişkin konuşmalar yapıldı. Adaylar kadınların toplumsal yaşamdaki  etkilerini arttırmak  ve kadınların yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını ve cinsiyet eşitliğinin temel alındığı bir düzen istediklerini dile getirdi. Düzenlenen kadın meclisine AK Parti  ve Milliyetçi Hareket Partisi kadın milletvekili adayları katılım sağlamadı. 

Türkiye Kominist Partisi Mersin kadın aday milletvekilleri: “Erkeklere karşı mücadele değil erkeğin baskın gösterildiği sisteme karşı mücadele ediyoruz”

Kadın meclisinde konuşma yapan Türkiye Kominist Parti’si (TKP) Mersin kadın milletvekilleri adayları, kominist parti, bireyi değil toplumu öne çıkarır diyerek,”Kadınlar için yapılacak her şeyin sosyalizmde bir karşılığı var. Sistem değiştiğinde kadınlar için, çocuklar için bütün azınlıklar için, herkes için yapılacak bir sürü şey vardır. Peki biz bugünden duracak mıyız? Hayır. Bugünden yapılacak olan çok şey vardır. Kadınlar için yapılacak olan şey erkeklere karşı değildir. Erkek sadece sistemin elinde kadını ezmek için ön plana çıkarılandır. Erkeklere karşı değil mücadele sisteme karşı. Çünkü evde kadınlar evin sahibi, mutfağın sahibi olarak görülürken erkek bir şey yaptığında adı yardım etmektir. Ama aynı şeye tersten baktığınızda erkek dışarıda çalışırken kadın evin ekonomisine yardımcıdır. İşte bu yardımcı bölümü kadınların en fazla ezildiği noktadır. Evet. Yedek iş gücüdür kazandığı para. Yardım eden katkı koyan noktada olduğu için eşit işe eşit ücret yoktur. Yani burada sömüren erkek değil sistemdir. Demek ki bizim öncelikle sisteme karşı mücadele etmemiz gerekiyor.”şeklinde açıklamalar yaptı.

Kadının Güvencesi Dini Referanslar Değil Laiklik'tir !

Kadının güvencesi laiklik diyen TKP’li Mersin kadın milletvekili adayları,”Türkiye'deki laikliğin tasfiyesini biz şiddetin artmasıyLa buram buram yaşadık. Dolayısıyla aslında bugün hani burada hiç kimsenin laiklikten bahsetmemesi enteresan. Galiba unuttuk. Kadının güvencesi olan laikliğe sahip çıkalım dedik. Toplumun her aşamasında bu ülkeye yeniden hakim ilke haline getirmemiz gerekiyor. Çünkü dini referanslar geleneksel kodlar kadın daha çok rahatsız ediyor. Kadına yönelik şiddeti daha çok arttırıyor. söyleyeceğim çok şey var.”şeklinde konuştular.

CHP’li Aday Neslihan Çelebi: “Oda Başkanıma Psikolojik Şiddet Uyguladım”

Kadın-erkek eşitsizliğinin ve kadının siyasetteki yerinin gündeme getirildiği kadın meclisinde Chp Mersin kadın milletvekili adayı Neslihan Çelebi kendisininde kadın yönetici olma konusunda bir mağduriyet yaşadığını anlatarak,”Ben esnaf odasına üyeyim. Orada esnaf odası başkanıma ben şiddet uyguladım. Vallahi uyguladım. Ama bu şiddet bir psikolojik şiddetti. Psikolojik şiddet uyguladım başkanıma. Erkek yönetici istiyorum dedi. Maalesefki  kırsalda ya da ilçelerde kadın yönetici çok fazla öngörülmüyor. Oysaki bu bizim hakkımız. Şimdi ise oda başkanım üç dönem sonunda bir tane kadın yönetici aldı içeriye. Bu dönem,  aldı. Milletvekili adaylığımı duyunca çok sevinmiş.Kadınların siyasette ve istihdamda yönetici kadrolarda olması benim için çok önemli. Kişilerin partisi, şahsi ya da işte tercihleri benim için çok önemli değil. Kadın olması çok önemli benim için.”diye konuştu. 

YEŞİL SOL PARTİ: “Fermuar sistemi şu anda seçilecek adaylar arasında uygulanmış durumda”

Düzenlenen kadın meclisinde konuşma yapan Yeşil Sol Parti kadın milletvekili adayları ise kadının emeğine vurgu yaparak,”HDP'de eş başkanlık var. Biz de eş sözcülük. Biz bir adım daha geriyiz aslında bu konuda. Çünkü biz de temsiliyet makamında başkanlık değil sözcülük diyoruz. Meclislerin sesini eş sözcülerimiz aktarır topluma. Kotalarımız, kadın kotalarımız, LGBTİ gençlik kotalarımız var. Ve bunları doldururuz. Doldurmadan hareket etmiyoruz parti meclisimiz de aynı şekilde, MYK'mızda aynı şekilde il yönetimlerimiz de aynı şekilde. Kadınlarımız ayrı bir meclis olarak özgün çalışma yürütür ama bu demek değildir bir kadın meclisi bir taraftan, bir erkek Meclisi bir taraftan iş yürütür de sonra birleştirilir. Öyle bir şey yok. Maalesef kadınlar iki kat emek vererek hem karma meclislerde hem kadın meclislerinde. Özgün yapılar da görev alıyoruz. Çalışmalarımızı yürütüyoruz ve geldiğimiz noktada fermuar sistemi şu anda seçilecek adaylar arasında uygulanmış durumda. Bunu söyleyebilirim. Siyasi alanla ilgili belki de.”şeklinde açıklamalar yaptı.

TİP’li Kadın Milletvekili Adaylar, Kadının Mağduriyeti ve İstihdamına Değindi

 Eşit işe eşit ücret mücadelesini verdiklerini söyleyen Türkiye İşçi Partisi Mersin kadın milletvekili adaylarından ise,”kayıt dışı çalıştırmanın karşısındayız. Türkiye’de yüzde yetmişimiz kayıt dışı istihdam oraníndayız. Bu da dolayısıyla birçok hak ihlalini de beraberinde getiriyor.Hamilelik izninden faydalanılamıyor. Annelik izni gibi. Birçok farklı mağduriyeti de beraberinde getiriyor. Dolayısıyla bizim ilk mücadele alanımız bu aslında. Kadınların işe girebilmesi için kadınların önündeki engelleri kaldırmak. Bu yüzden de deprem öncesinde başlattığımız bir programımız vardı. Çocuklar kreşe, kadınlar işe. Kadınların iş alanlarında daha fazla yer alabilmesi için yedi yirmi dört hizmet verebilecek ve kamu eliyle gerçekleştirilebilecek bakım merkezleri istiyoruz, en azından çocuklar için. Böylece kadının ev içindeki sorumluluğunu aldığımızda bunu kamuya yüklediğimizde daha fazla kadının çalışma hayatında da siyasi hayatta da görünür olmasını sağlayacağız. Bizim ilk mücadele alanımız bu. Sadece bunu düşünmüyoruz bu arada. Sadece kadına da yüklemiyoruz çocuk bakımını. Aynı şekilde ebeveyn. Yani sadece Kadın üzerinde değil erkek üzerindedir bu sorumluluk."açıklaması geldi.

İYİ Parti’li Esra Kahraman, Ayhan Kızıltan’ın Desteğinden Bahsetti

Kadın siyasetçilere siyasette çok yer verilmemesinin sebeplerini açıklayan Esra  Kahraman başta Mersin Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Ayhan Kızıltan’ın desteğinden bahsederek, kadınlara siyasette daha çok destek verilmesini istedi. Kahraman,”Kadınların siyasette eşit temsil edilmesi için önce Partiler Y asası'nın ve seçim yasasının değiştirilmesini savunuyorum.Benim vekillik açıklamamda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Mersin Ekonomi Platformu Başkanı Türkalp İş İnsanları Derneği Başkanları gelip benim basın açıklamamda yanımda bulundular. Ve bu ilk defa oldu. biliyorsunuz odalar, dernekler çoğunlukla siyasi bir eğilim göstermezler. Bundan özellikle uzak dururlar. Hele odalar. Gerçi her ne kadar seçimleri esnasında inanılmaz siyasete bulaşmış olsalar da seçildikten sonra ne hikmetse siyasetten uzak dururlar. Ama bu sefer Ayhan Başkan şöyle bir cümle kurdu;” Ben buraya İYİ Parti'yi desteklemeye gelmedim. Kadįnların başarılı olabilmesi ve seçilebilmesi için destek vermeye geldim. Bu benim çok hoşuma gitti.”şeklinde konuştu.

 



Haberle ilgili daha fazlası:

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
  GÜNCEL
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 
 
 


 
 

 
Android Uygulaması iOS Uygulaması
 
 

www.herkesinhaberi.com | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersincemiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. herkesinhaberi.com İnternet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA