Bir yılan hikayesi: METRO!


Tarih: 4 Nisan 2023 Salı 11:39

Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer’in yapmakta kararlı olduğu metro projesi ÇED’e takıldı.

Haber: Seren SABUNCU

Mersin’de adeta yılan hikayesine dönen metro projesinin ÇED süreci sil baştan yapılacak. Eski projede hemzemin istasyon ve raylı sistem çerçevesinde hazırlanırken Başkan Vahap Seçer zamanında revize edilen projede hafriyat, emisyon tozlarının değişeceği ve artacağı için yeni bir ÇED revziyon dosyası istendi.

 

Mersin gündeminden hiç düşmeyen metro projesi ÇED sürecinin sil baştan yapılacağı konusu ile tekrardan gündeme geldi. Önceki dönem Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz döneminde hazırlanan projeye göre ÇED gerekli değildir dosyası tamamlanırken şimdiki başkan Vahap Seçer döneminde yeni yönetimin yaptığı ihalede eskisinden farklı olarak tüm istasyonlar yer altına alındı. ÇED gerekli değil belgesine dayalı büyük kısmı yer üstünde olan ilk proje ile ihale edilen ve tüm istasyonlarla raylı sistemin yeraltında olacağı projelerin birbirinden farklı olduğu gerekçesiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü son projeye uyumlu yeni ÇED dosyası düzenlenmesini istedi.

AYAN, GEÇEN SENE UYARMIŞTI

Araştırmacı Gazeteci Abdullah Ayan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Burhanettin Kocamaz döneminde hazırlanan projeye göre ÇED gerekli değildir dosyası tamamlandı. Oysa Vahap Seçer döneminde yeni yönetimin yaptığı ihalede eskisinden farklı olarak tüm istasyonlar yer altına alındı, depolama alanı Davultepe yerine eski otogar (3 Ocak meydanı olarak tanımlanıyor) altına alındı. ÇED dosyasındaki projeden farklı olarak serbest bölgede olan son durak tren garı altından eski otogar' a atölyelerin ve depolamanın yapılacağı noktaya taşındı. Bu durumda eski ÇED dosyasından çok farklı bir durum ortaya çıktığı için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü 23 Mart 2023 tarihli yazıyla : büyük değişiklikler meydana geldiği anlaşıldığından planlanan revizyon projesinin ÇED yönetmeliği gereğince talep edilen bilgi ve belgelerle birlikte yapılmasının gerektiği tespit edilmiştir" diyor... Bir başka ifadeyle eski proje hemzemin istasyon ve raylı sistem çerçevesinde hazırlanırken revize edilen projede hafriyat, emisyon tozları vb. değişeceği ve artacağı için yeni bir ÇED revizyon dosyası istendiği anlaşılıyor.”

Ayan, 22 Nisan 2022 tarihli yazısında bugün olacakları anlatmıştı. Güzergahın, depo (garaj) alanı gibi önemli değişiklikler yanında projenin tümüyle ve her bakımdan yeniden ele alınmasını gerektiren asıl adım sistemin önemli bölümünün yer üstünden yer altına alınması gibi değişikliklerin bir kısmı 29.12.2017 tarihinde karara bağlanan ‘ÇED Gerekli Değildir’ dosyasında yer alan projeden farklıydı. Projenin yer üstünden, yer altına alınmasından sonra gidilmesi gereken tek bir yol olduğunun altını çizen Ayan, “Çevre Kanununa dayanarak yayınlanan yönetmeliğe ve onaylanan projede verilen taahhüde uygun yeni başvuru yapılması” olduğunu 1 sene önce söylemişti. apılması gereken Çevre Müdürlüğüne başvurup en azından revizyon projeye gerek duyulup duyulmadığı… Bu yapılıyor mu? Hayır… Umarım sorun tez zamanda çözülür de, umutlar başka baharlara kalmaz…” demişti.

 

Ama sorun çözülemedi ve ÇED dosyasının sil baştan düzenlenmesi istendi.

 



Haberle ilgili daha fazlası: #mersin  #metro  #çed

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  GÜNCEL
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 
 
 


 
 

 
Android Uygulaması iOS Uygulaması
 
 

www.herkesinhaberi.com | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersincemiyet.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. herkesinhaberi.com İnternet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA